Znane i lubiane na świecie ciastka z pełnego ziarna belVita od czerwca są dostępne również w Polsce. Stworzone specjalnie na śniadanie, zdobyły już popularność w ponad 20 krajach świata.

Śniadanie, jeśli w ogóle znajdujemy na nie chwilę, z czym się nam kojarzy? Z mdłą owsianką? Kanapką z szynką, jajecznicą, a może szybkim łykiem kawy? Brakuje nam nie tylko czasu, ale i pomysłu na łatwe, pożywne pierwsze danie. Szukającym urozmaicenia Kraft Foods Polska proponuje alternatywę dla dotychczasowych porannych posiłków (lub ich braku)! belVita to ciasteczka stworzone specjalnie z myślą o śniadaniu, które będąc częścią porannego posiłku, dostarczają energii na cały poranek. Doskonała propozycja dla zabieganych na wygodne, dobrze zbilansowane śniadanie, które można bardzo szybko przygotować w domu lub zabrać ze sobą i zjeść w pracy.

 

Śniadanie jest najważniejsze!

Wielu Polaków nie wie, jak powinien wyglądać dobrze zbilansowany poranny posiłek. W pośpiechu mają problem z wyborem odpowiednich składników. Choć trendy żywieniowe się zmieniają i coraz częściej sięgamy po lekkie, pożywne produkty śniadaniowe, to nadal nie są one odpowiednio zbilansowane.
Często na przygotowanie śniadania nie mamy zwyczajnie czasu. Z badań[1]przeprowadzonych na zlecenie Kraft Foods Polska wynika, że blisko co dziesiąty Polak rezygnuje ze śniadania na rzecz kilku dodatkowych minut snu. Ponadto śniadania naszych rodaków, jeżeli już są jedzone, rzadko są przemyślane pod względem wartości odżywczych. Tymczasem eksperci podkreślają, że to śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i warto, by właśnie ono dostarczało organizmowi odpowiednich składników odżywczych:

 

Aby zapewnić sobie długotrwały dostęp do energii, należy na śniadanie spożywać węglowodany złożone. Są one wolno trawione, dzięki czemu stopniowo uwalnianiają energię od samego rana. Dobrym źródłem węglowodanów złożonych są produkty zbożowe. Dobrymi źródłami witamin, składników mineralnych i błonnika są warzywa i owoce, a białka i wapnia – produkty mleczne. W prawidłowo zestawionym śniadaniu podstawę odżywiania powinny stanowić produkty pochodzenia roślinnego spożywane razem z produktami pochodzenia zwierzęcego. Uważam, że produkty z pełnoziarnistych zbóż są najlepsze na dobry początek dnia – podkreśla prof. Lidia Wądołowska z Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

 

Mając na uwadze wyniki badań, opinie ekspertów oraz zmieniające się zwyczaje, Kraft Foods wprowadza na polski rynek produkt, który doskonale odpowiada na potrzeby Polaków, a jego receptura została opracowana specjalnie z myślą o śniadaniu.

 

Ciastka belVita są wypiekane z pełnego ziarna aż 5 rodzajów zbóż niezbędnych w codziennej diecie, zwierają witaminy, składniki mineralne i błonnik, produkowane są bez konserwantów i sztucznych barwników – mówi Agnieszka Dobrowolska, Brand Manager marki belVita. – Jest to doskonały produkt dla nowoczesnych, aktywnych osób, które żyją pełnią życia. belVita ma szansę stać się bestsellerem w swojej kategorii, ponieważ jej receptura jest rezultatem ponad 15 lat badań, a zdolność do stopniowego uwalniania węglowodanów po zjedzeniu śniadania została naukowo udowodniona w badaniach klinicznych. Dlatego belVita to coś znacznie więcej niż ciastko – to smaczny i wygodny sposób na pełen energii poranek – dodaje Dobrowolska.

 

Dlaczego belVita?

ü  Bo jej receptura jest wyjątkowa: Produkt powstaje z pełnego ziarna aż 5 rodzajów zbóż. Jest źródłem witamin, minerałów i błonnika. Produkowany jest bez konserwantów i sztucznych barwników.

ü  Bo jest wygodna: Każde opakowanie to cztery kruche ciasteczka, które stanowią poręczną porcję na jedno śniadanie. Zmieszczą się nawet w małej torebce.

ü  Bo jest smaczna: belVita jest dostępna w wielu pysznych smakach, tj. musli z owocami, 5 zbóż z mlekiem, kakao lub orzechów z czekoladą, a także jako belVita Pyszne Nadzienie z jogurtem naturalnym, truskawkowym lub kremem o smaku czekoladowo-orzechowym.

ü  Bo jest częścią zbilansowanego śniadania: belVita jest zalecana jako część zbilansowanego śniadania zawierającego owoc, porcję beztłuszczowego lub niskotłuszczowego nabiału oraz napój, na przykład belVita, jabłko, jogurt plus herbata lub kawa.

ü  Bo to energia na cały poranek: belVita zapewnia ciągłe i miarowe uwalnianie węglowodanów przez 4 godziny po zjedzeniu śniadania.

 

W badaniach nad recepturą belVita brali udział wiodący eksperci z Francji, Kanady i Australii. Cel był jasny: stworzyć produkt, który może być częścią zbilansowanego śniadania współczesnego człowieka i ma korzystne właściwości żywieniowe. belVita to jedyne ciasteczka opracowane według tej misji, specjalnie na śniadanie. Ich charakterystyczną cechą są odpowiednio dobrane składniki, przetwarzane w kontrolowanych warunkach termicznych. Dzięki łagodnemu, monitorowanemu procesowi wyrabiania, węglowodany złożone zawarte w produkcie zachowują swoje właściwości. Ciasteczka belVita spożywane jako część zbilansowanego śniadania stopniowo uwalniają węglowodany przez cztery godziny – mówi Elisabeth Riou, Kierownik Komunikacji Żywieniowej w Centrum Badań Kraft Foods w Saclay we Francji i ekspert żywieniowy z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w branży spożywczej.


[1]Badanie „Zwyczaje Śniadaniowe Polaków“ zostało przeprowadzone przez Pentor Research Institute metodą Omnibus na próbie losowo-warstwowej 1000 osób. Dotyczyło jedzenia przez Polaków pierwszych i drugich śniadań. Zostało zrealizowane w dniach 17-21.12.08 oraz 3-6.01.09.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF