Narodowe Święto Niepodległości związane również z dniem św. Marcina, to doskonała okazja do wypróbowania wykwintnych, autorskich dań na bazie gęsiny. W nawiązaniu do staropolskiej tradycji spożywania gęsi, Uroczysko Siedmiu Stawów przygotowało wyjątkowe menu oraz luksusowy pakiet na długi weekend w pierwszym SPA marki L’Occitane w Polsce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAW ramach ogólnopolskiej, slowfoodowej akcji „Gęsina na św. Marcina”, która skupia najlepsze restauracje w kraju, Szef Kuchni Uroczyska Siedmiu Stawów – Tomasz Połom przygotował wyjątkowo smakowite dania na bazie tego niedocenianego wciąż produktu. Smakosze gęsiny mogą spróbować m.in. udko gęsie duszone w bulionie z akcentem anyżu i kardamonu na babce z batatów z chutney’em winogronowym, a także pierożki z ciasta filo z gęsiną i sosem jarzębinowym oraz wątróbkę gęsią glazurowaną w miodzie gryczanym podawaną z grillowaną gruszką i sosem lazurowym.

fot. Uroczysko Siedmiu Stawów - zamekDodatkowo, w związku z dniem św. Marcina, który jest również patronem winiarzy, goście w trakcie kolacji będą degustować specjalne wino świętomarcińskie. Według tradycji, pierwsza degustacja trunku odbywała się właśnie 11 listopada, aby uczcić pamięć hojnego świętego. Wierzono bowiem, że wino św. Marcina pite we właściwym czasie ma wyjątkowe właściwości, a ponadto dodaje sił i urody. Oczywiście, nie obędzie się także bez tradycyjnie wypiekanych, pysznych rogali marcińskich serwowanych z filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy.

Więcej na:

http://www.uroczysko7stawow.pl/

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF