Przyszła jesień, a wraz z nią kończą się sezonowe warzywa i nasze ulubione owoce. Aby dostarczyć sobie i najmłodszym odpowiednią dawkę witamin warto zadbać o pożywną i zdrową przekąskę. Bakalie to idealne rozwiązanie – są smaczne, a jednocześnie stanowią naturalne źródło składników odżywczych oraz cennych minerałów. To świetny pomysł na drugie śniadanie -wystarczy garść bakalii do szkoły każdego dnia! Z kolei wszyscy miłośnicy eksperymentowania w kuchni mogą przygotować żurawinowe muffinki.

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

muffinki z żurawinąSkładniki:

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 250 ml maślanki
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanka suszonej żurawiny Bakalland

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i przygotowujemy formę do muffinek. Mieszamy w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i płatki. W garnuszku rozpuszczamy masło i łączymy je z jajkami, maślanką i miodem. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i 1 szklankę suszonej żurawiny Bakalland. Resztę bakalii zostawiamy do dekoracji. Mieszamy dość krótko, tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej maślanki.

zurawina 150Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy resztę żurawiny, lekko ją dociskając. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika. Jeśli będziemy je przechowywać podobnie, jak chleb pozostaną świeże przez około 3 dni, więc możemy upiec zapas na kolejne śniadania.

Bakalie bakaliom nierówne

Jeśli sięgamy po bakalie niezwykle ważny jest ich odpowiedni wybór. W bakaliach bardzo ważna jest jakość, bo to zarówno będzie decydować o ich smaku, jak i zawartości składników odżywczych. Tylko jak rozpoznać te najlepsze? Tę widzę posiada Bakalland, który wie, że w przypadku żurawiny bardzo ważne jest, aby była w całości, a nie cięta. To sprawi, że cały sok pozostanie wewnątrz. I właśnie taki owoc znaleźć można w opakowaniu Bakalland. Dlatego wybierając bakalie Bakalland mamy pewność, że wybierzemy smaczną i zdrową przekąskę.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF