Kto nie lubi czasem zaniechać dietetycznego rygoru i zjeść potężnego kebaba lub panierowane nuggetsy? Nie musicie ich kupować w budkach, gdzie nie możemy być pewni pochodzenia produktów. Rozwiązanie? Poznajcie proste przepisy na popularne fast-foody do przygotowania w Waszych kuchniach! Wyraziste w smaku, treściwie i bardzo dobrze doprawione – czas na coś pysznego!

Domowy kebab z sosem czosnkowym

Doner kebab with meat and vegetables closeup. horizontalSkładniki:

– filet z kurczaka – 200g

– przyprawa do kebabu – 1 łyżka

– sałata – 4 liście

– pomidor – 1 szt.

– cebula czerwona – 1 szt.

– frytki do pieczenia w piekarniku – 1 garść

– olej – 1 łyżka

– bułka do kebabu – 2 szt.

– sos czosnkowy Tarsmak

Wykonanie:

Filety z kurczaka dokładnie natrzeć przyprawą i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia. Przekrojoną bułkę wstawić do rozgrzanego piekarnika razem z frytkami, żeby się podpiekły (bułkę wyciągamy trochę szybciej). Ostudzonego fileta kroimy w paseczki, ponownie podsmażamy na patelni i umieszczamy razem z pokrojonymi warzywami i upieczonymi frytkami w bułce. Zawartość bułki polewamy obficie sosem czosnkowym Tarsmak.

Panierowane podudzia z kurczaka z sosem piri-piri

Grilled chicken drumsticks and vegetablesSkładniki:

– podudzia z kurczaka – 4 szt.

– sól, pieprz, papryka słodka do smaku

– mąka – 2 łyżki

– jajko – 2 szt.

– bułka tarta

– płatki kukurydziane

– olej

– sos piri-piri Tarsmak

Wykonanie:

Podudzia doprawić solą, pieprzem, papryką i odstawić do lodówki na parę godzin. Opanierować w mące, jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z płatkami w równych proporcjach. Tak przygotowane usmażyć w rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor. Smażenie nie powinno być zbyt szybkie (ok. 15 minut), aby mięso zdążyło dojść przy kości. Podawać z sosem piri-piri Tarsmak.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF