Yerba mate, niegdyś uznawana za unikatowy i spotykany jedynie za oceanem napój, dzisiaj popularna jest na całym świecie. Jej aromatyczny napar orzeźwi zarówno umysł, jak i ciało, stając się zdrowszą alternatywą dla codziennej kawy. Cenny susz ostrokrzewu paragwajskiego oraz akcesoria niezbędne do jego właściwego zaparzania oferuje również marka Czas na Herbatę, która poza klasyczną Mate kusi również owocowo-ziołową Mate IQ oraz kwiatową Mate de Guarana.

5„Nowa, lepsza kawa”

Przesycona egzotyką nazwa yerba mate sprawia, że niektórzy z nas odnoszą się do niej z rezerwą. Tymczasem regularne picie tego południowoamerykańskiego napoju pozwoli obniżyć cholesterol, wzmocni naszą odporność, poprawi samopoczucie oraz zniweluje oznaki zmęczenia, a wzbudzając uczucie sytości pomoże jednocześnie zadbać o smukłą sylwetkę. Każdy, kto pragnie rozsmakować się
w głębokiej nucie tego  naparu, powinien skosztować klasycznej kombinacji Mate marki Czas na Herbatę. Eksponując swą najczystszą nutę wprowadzi nas ona do świata nowych doznań smakowych. W oparciu o ten cenny susz marka Czas na Herbatę przygotowała również kilka wymyślnych kompozycji. Należy do nich między innymi Mate IQ, która powstała dzięki dodatkom takim jak kiwi, truskawka, strąki fasoli, guarana, tymianek i żeń-szeń. Już kilka łyków przyniesie ziołowo-owocowe orzeźwienie, które pozytywnie wpłynie na zdolność koncentracji. Osoby, które pragną podwójnego pobudzenia mogą z kolei sięgnąć  po Mate de Guarana z kwiatową nutą, wzbogaconą pełnymi wigoru owocami aronii, guaraną oraz delikatnym bławatkiem i płatkami róży.

Skrupulatna ceremonia

bombilla_bambusowa_Czas_na_HerbateChoć nazywana czasem herbatą, yerba mate niewiele ma wspólnego z delikatnymi krzewami rosnącymi na Dalekim Wschodzie.
W rzeczywistości powstaje ona z ususzonych, a następnie zmielonych listków ostrokrzewu paragwajskiego – występującego w Ameryce Południowej wiecznie zielonego drzewa, które osiągać może nawet 8 metrów wysokości. Ten bardzo popularny obecnie napój trafił do Europy w XVII wieku za sprawą jezuickich misjonarzy. Aby w pełni rozwinęła swoje walory smakowe i zdrowotne, yerba mate powinna być zaparzana w ściśle określony sposób. Dedykowanym do tego zadania naczyniem jest matero lub kalabasse, które w 1/3 należy wypełnić suszem i umieścić wewnątrz metalową rurkę zwaną bombillą oraz zalać susz  wodą o temperaturze 65-80°C. Po około 2-3 minutach, można raczyć się jej smakiem. Po wypiciu naparu możemy zalewać yerbę dowolną ilość razy, dopóki nie straci on swego smaku.

Liczne atuty yerba mate pozwalają śmiało stwierdzić, że nie jest ona kolejną nowinką zza oceanu, a picie jej aromatycznego naparu powinno czym prędzej stać się jednym z naszych codziennych nawyków. Każda z opartych na suszu yerba mate kompozycji marki Czas na Herbatę, dzięki bogactwu silnych antyoksydantów oraz witamin utrzyma nasz organizm w dobrej formie, będąc pełną zdrowej energii alternatywą dla mocnej kawy.

Mate marki Czas na Herbatę

Cena: 11,90 zł/ 100 g

Mate IQ marki Czas na Herbatę

Cena:  19,90 zł/ 100 g

Mate de Guarana marki Czas na Herbatę

Cena: 21,90 zł/ 100 g

Akcesoria do yerba mate:

Bombilla bambusowa

Cena: 13,90zł/szt.

Bombilla metalowa

Cena: od 27,90zł/szt.

Kalabassa

Cena: od 30 zł/szt.

Matero

Cena: od 19,90 zł/szt.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF