Krem z dyni, pikantne leczo, faszerowana mięsem papryka –  to z tymi potrawami najczęściej kojarzy nam się złota polska jesień. Ale jak cieszyć się pysznymi, sezonowymi smakołykami, gdy wciąż myślimy o naszych sylwetkach? Wystarczy, że tłuste i ciężkostrawne dania zastąpimy ich odpowiednikami w wersji „light” – możemy być pewni, że one nie zostawią nam przykrej pamiątki w postaci dodatkowych centymetrów w pasie.

Rewolucja na talerzu

Jesienne potrawy kuszą wyjątkowym smakiem i cudownym aromatem, są jednak dość ciężkie i tłuste, co sprawia, że wielu z nas rezygnuje z ich przyrządzania. Co zrobić, by posiłki były smaczne i jednocześnie mniej kaloryczne? Okazuje się, że tradycyjnym, charakterystycznym dla tej pory roku daniom, można nadać nieco lekkości, a nawet po kilku zmianach w przepisach, nadal będą smakować wyśmienicie i skutecznie zaspokoją nasz głód. Krem z dyni w wersji „light”, odchudzone leczo z kurczakiem i pomidorami, czy lekkie sałatki na bazie sezonowych warzyw – to tylko niektóre z propozycji jesiennego „fit” menu.

Przykładowe przepisy

Okres późnego lata i jesieni bogaty jest w świeże produkty, na bazie których możemy przygotować mnóstwo pysznych potraw. Przedstawiamy kilka pomysłów na dania w wersji „light”
z wykorzystaniem sezonowych warzyw – nie tylko dla amatorów diet.

Leczo z kurczakiem

kuhne_zdjecie1Składniki:

  • 3 papryki jalapeno, np. marki Kuhne
  • 1 puszka pomidorów
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 4 czerwone papryki
  • 4 żółte papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz

 Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Cukinię i paprykę kroimy w niewielkie paski, a cebulę w piórka, po czym szklimy ją na małym ogniu. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, zeszkloną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i kurczaka.  Leczo doprawiamy do smaku i gotujemy przez około pół godziny. Następnie podajemy z ciemnym pieczywem.

Krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem

kuhne_zdjecie2Składniki:

  • kilka kropel octu mirabelkowego, np. marki Kuhne
  • 3 buraki
  • 4 duże marchwie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 350 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: pieprz, sól, cynamon

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy, a marchewkę i buraczki kroimy w cienkie plastry. Tak przygotowane warzywa smażymy na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy do nich wodę i łyżkę miodu. Zupę gotujemy przez około pół godziny. Całość miksujemy na krem i skrapiamy octem mirabelkowym, np. marki Kuhne. Doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF