Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. W tygodniu bardzo często jadane w biegu, swój moment ma dopiero w weekend. To właśnie wtedy jest czas na dłuższe przygotowania, jeszcze dłuższe smakowanie, gazetę i oczywiście kawę. Dla lubiących śniadania na słodko mamy ciekawe propozycje z wykorzystaniem makaronu. Dokładnie tak– makaronu. Ten wyprodukowany z pszenicy durum będzie idealnym źródłem energii. Jeśli dodamy do niego trochę czekolady, to uczta dla podniebienia gwarantowana! Taki początek dnia, zwłaszcza tego listopadowego, nastroi Was pozytywnie przynajmniej do lunchu.

Poniżej propozycje, które ucieszą nie tylko kubki smakowe, ale także oko. Pożywnego i pysznego śniadania!

BAVETTE BARILLA Z OWOCAMI I CZEKOLADĄ

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERAMakaron Barilla Bavette n. 13
  • Jogurt naturalny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • Owoce sezonowe (mogą być mrożone)

Sposób przygotowania:

  • Rozmroź owoce lub pokrój te świeże na małe kawałki.
  • Jogurt naturalny wymieszaj z cukrem pudrem, a czekoladę rozpuść w kąpieli parowej, dodając stopniowo mleko.
  • Makaron Barilla ugotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedź i przełóż na talerze.
  • Polej makaron jogurtem, a następnie czekoladą. Na końcu połóż owoce.

Smacznego!

LASAGNE ZE ŚMIETANKĄ KOKOSOWĄ I JAGODOWYM SOSEM

  • lasagne-z-jagodami-i-smietanka-kokosowa4-5 płatów Lasagne Barilla
  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (można zastąpić serkiem mascarpone)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • ½ szklanki jagód
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • Jagody do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Płynną część mleka kokosowego odlej, a stałą przełóż do miski i ubij na możliwie sztywno. Możesz dodać sok z cytryny dla smaku.
  • Jagody zblenduj z miodem i jogurtem naturalnym.
  • Płaty Lasagne Barilla ugotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedź i przełóż na talerze.
  • Przestudzone płaty lasagne posmaruj śmietanką kokosową i nakładaj jeden na drugi. Przekrój przełożone płaty na ćwiartki tak, by uzyskać średniej wielkości trójkąty.
  • Na końcu polej sosem jagodowym i posyp jagodami.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF