To ciekawe, że gdy Krzysztof Kolumb przywiózł dynię do Europy, traktowano ją początkowo wyłącznie jako roślinę ozdobną. Stosunkowo szybko odkryto jej walory smakowe i około 100 lat później uprawiana była już niemal na całym kontynencie. W Polsce dynia początkowo nazywana była „banią”, a według ówczesnych przekonań jej nasiona miały dodawać wigoru kochankom.

Krem z dyni z mlekiem kokosowymDynia gra pierwsze skrzypce podczas obchodów Halloween, ale mało kto wie, skąd wzięła się ta tradycja. Wiąże się ona z legendą o Irlandczyku Jacku  O’Lantern, który w wyniku zatargu z diabłem nie mógł trafić ani do nieba, ani do piekła, za to wyposażony w lampion z wydrążonej dyni błąka się po świecie po dziś dzień, nadaremnie szukając ukojenia.

Dynia jest warzywem niemal bezproblemowym i wielce uniwersalnym – jej delikatnie słodkawy smak pasuje niemal do wszystkiego, bo łatwo komponuje z innymi składnikami.  O jej licznych zaletach i sprawdzonych sposobach na zastosowanie w kuchni opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Tyle odmian dyni

Dynia jest kuzynką arbuza, melona, kabaczków, cukinii i ogórków, a to z racji przynależności do rodziny dyniowatych. Możemy wyodrębnić około 700 rodzajów dyni, które różnią się od siebie wielkością, kolorem ale i przeznaczeniem – są bowiem dynie jadalne i ozdobne. Piotr Murawski opowiada o najważniejszych z kulinarnego punktu widzenia odmianach tego warzywa.

Dynia olbrzymia to ta o grubym miąższu w kolorze od jasnożółtego do pomarańczowego. Po ugotowaniu miąższ jest soczysty, a wręcz wodnisty. W smaku dynia jest lekko słodkawa, ale przede wszystkim neutralna, dlatego świetnie komponuje się z wszelakimi innymi składnikami. Owoce dyni na ogół nie przekraczają 50 kg, ale bywają interesujące wyjątki – masa największej wyhodowanej dyni przekraczała 400kg!

Dynia makaronowa to druga popularna odmiana dyni,  która osiąga raczej mały lub średni rozmiar. Ma ona kształt owalny, a kolor skórki na ogół  w różnych odcieniach żółtego. Miąższ przybiera kolor od żółtego do pomarańczowego. Charakterystyczne jest dla niej to, że wytwarza mało pestek. Jej miąższ podobnie jak dyni olbrzymiej po ugotowaniu jest bardzo wilgotny i rozpada się na tysiące drobnych nitek.  Wcześniej trzeba dynię przeciąć na pół i wydobyć z niej pestki. Połówki dyni można upiec zawinięte w folię aluminiowa lub po prostu w dużym garnku skórą do dołu. Kiedy miąższ staje się miękki, wystarczy delikatnie zeskrobać go widelcem. Przyjmuje on wtedy kształt długich włókien przypominających nitki makaronu.

Hokkaido Uchiki Kuri / Red Kuri to najbardziej znany rodzaj dyni japońskiej. Charakteryzuje się ona ciemnopomarańczową, miękką skórką. Miąższ po ugotowaniu jest mocno pomarańczowy, suchy i puszysty, a w smaku przypomina nieco kasztany. Dodatkowym atutem tej odmiany jest fakt, że nie jest koniecznie obieranie jej ze skórki.

Dynia japońska – kabocha lub „niebieska” jest spłaszczona, ma twardą, chropowatą, ciemnozieloną skórkę z jaśniejszymi paskami. Miąższ jest kremowy, dosyć słodki i niewłóknisty, o pomarańczowym zabarwieniu. Jest najlepszym wyborem do deserów i ciast z uwagi na swój słodki smak, często porównywany do smaku gotowanych kasztanów wodnych. Rośnie do wielkości ok. 30 cm.

Dynia w praktyce

Co warto wiedzieć, przygotowując potrawę z dyni? Jakie są możliwości, a jakie ograniczenia?  „Śmiem twierdzić, że dynię można połączyć prawie ze wszystkim w zależności od upodobań smakowych” – mówi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. A oto jego bardziej szczegółowe wskazówki:

  1. Wielką zaletą dyni jest łatwość przechowywania – może czekać długie tygodnie, a nawet miesiące  bez uszczerbku na jakości. Co ciekawe – nie potrzebuje do tego nawet lodówki.
  1. Jest uniwersalna w zastosowaniu. Można ją upiec ,usmażyć, grillować czy zamarynować.
  1. Jedynym mankamentem jest twarda skóra i trudność przy jej obieraniu (w szczególności w przypadku dyni olbrzymiej). Większość z nas dzieli dynię na mniejsze kawałki, obierając następnie kawałek po kawałku. Tymczasem duże elementy dyni można z powodzeniem upiec ze skórką w piekarniku, zawinięte w folie aluminiową. Po upieczeniu miękki miąższ okroimy ze skóry bez żadnych problemów.
  1. Jak długo pieczemy dynię? Proces uzależniony jest od gatunku i tego, co chcemy dalej z dynią zrobić. Jeśli chcemy wykorzystać miąższ i pokroić go na mniejsze kawałki, to dynię pieczemy krótko – właściwie tylko parzymy w piekarniku. W tym przypadku wystarczy około 20 minut w 200°C. Jeśli chcemy przyrządzić purre z dyni, to pieczemy dynię dłużej – nawet do 60 minut. Po tym czasie miąższ da się wydrążyć za pomocą łyżki.
  1. Upieczona dynia zmienia się w puree, które może być wykorzystane przy różnych potrawach:
  • można je dodać ciasta na kluski,
  • posłuży nam do risotto czy dań makaronowych,
  • można je wykorzystać jako farsz do wszelkiego rodzaju pierożków,
  • piecze się z nim chleb,
  • sprawdza się również w wypiekach na słodko.
  1. Najbardziej pasujące, tradycyjnie używane do dyni przyprawy to: imbir, cynamon, goździki, anyż, miód, pomarańcza, wanilia oraz  mieszanka curry.
  1. Bardziej awangardowy, lecz coraz bardziej popularny wybór to: tymianek, rozmaryn, trawa cytrynowa, czarny i czerwony pieprz oraz syrop klonowy.

Pestki z dyni

„Zasługują na osobny rozdział z racji na swoje szerokie zastosowanie. Są bogate w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E oraz składniki mineralne takie jak cynk, żelazo, potas”, wyjaśnia Iwonna Niegowska, ekspert do spraw żywienia marki Knorr. Poniżej jeszcze kilka porad dotyczących pestek z dyni:

  • Świetnie smakują uprażone, dodane do sałatek, farszy czy zmiksowane z ziołami do pesto.
  • Popularne są w piekarnictwie – wszyscy znamy i lubimy chleb czy bułkę z pestkami z dyni.
  • Z pestek tłoczy się smaczny olej o ciemnozielono-brązowym kolorze oraz orzechowym zapachu i smaku. Jego niewątpliwą zaletą jest lekkostrawność. Ostatnimi czasy stał się kulinarnym hitem w postaci kilku kropel polanych po wierzchu zupy, szczególnie kremów o jasnym kolorze.
  • Wyrazisty orzechowy posmak oleju sprawia, że  stanowi idealną bazę wielu dresingów.  Należy jedynie uważać, aby nie zdominował on potrawy swym zdecydowanym smakiem. Raczej nie poleca się go do smażenia.
  • Cechują się dość wysoką kalorycznością, bo mają dużo tłuszczu – porcja ok. 20 g to 110 kcal.

Do dzieła zatem, bo sezon na dynię w pełni! Smakowite przepisy z dynią w roli głównej znajdziemy na www.przepisy.pl

Marynowana dynia w occie

Składniki:

  • 400 g dyni
  • 20 g świeżego imbiru
  • 200 g cukru
  • 100 ml białego octu lub 150 ml jabłkowego
  • 900 ml wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 3 listki laurowe
  • 2 kawałki cynamonu
  • 1 łyżeczka Deliktu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 1 łyżeczka  kolorowego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz i pokrój w cienkie plastry lub w kostkę, ułóż w słoiku. Dodaj imbir, 1 goździk, 1 kawałek cynamonu.
  2. Stwórz aromatyczną marynatę. Połącz ze sobą pozostałe składniki i zagotuj.
  3. Zalej dynię gotującą się marynatą. Szczelnie zamknij i odwróć, pozostawiając przynajmniej na 1 dzień.

Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Krem z dyni z mlekiem kokosowymSkładniki:

  • 1 kg upieczonej dyni piżmowej
  • 1 l mleka kokosowego
  • 2 kostki rosołowe Rosół z kury Knorr
  • 10 g świeżego imbiru
  • 5 listków limonki kafir
  • 10 szt.  trawy cytrynowej
  • 2 łyżki zielonego tajskiego curry
  • 1 kawałek galangalu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 strąk czerwonej ostrej papryki chili
  • 3 średniej wielkości cebule
  • Tłuszcz roślinny do smażenia
  • 8 małży
  • 8 krewetek
  • 100 g kiełków
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 50 ml oleju z dyni

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij rozdrobnioną cebulę, dodaj starty imbir, czosnek, posiekane chili. Całość smaż chwilę.
  2. Dodaj upieczoną dynię, mleko kokosowe, dwa całe kawałki trawy cytrynowej, kawałek galangalu. Zupę gotuj około 10 min., po czym dodaj kostki rosołowe Knorr, które idealnie doprawią zupę.
  3. Zupę zmiksuj dokładnie i przecedź przez drobne sito, dodaj liście cytrynowe i jeszcze raz zagotuj.

Dodatki do zupy

Szaszłyk z małży i krewetki

Składniki:

  • 1 małża
  • 1 krewetka
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 łyżka oleju
  • ½ cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry
  • ¼ kostki rosołowej Bulion na włoszczyźnie Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj aromatyczną marynatę. Oliwę rozmieszaj z kostką rosołową Knorr, sokiem z cytryny, szczyptą pieprzu i posiekaną kolendrą.
  2. W tak przygotowanej marynacie wymieszaj krewetki i małże, po czym nabij je na trawę cytrynową.
  3. Szaszłyki grilluj około 1 min. z każdej strony.

Zielony sos z kolendry

  • 1 mały pęczek kolendry
  • 100 ml oliwy
  • ¼ łyżeczki Deliktu warzywnego Knorr

Sposób przygotowania:

  • Kolendrę zmiksuj z oliwą i Delikatem Knorr, który nada sosowi wyjątkowy smak.

Gnocchi z kotlecikiem jagnięcym

Gnocchi z kotlecikiem jagnięcymSkładniki:

  • Gnocchi (przepis poniżej)
  • 1 kotlecik jagnięcy (przepis poniżej)
  • 1 porcję sosu pieczeniowego z miętą (przepis poniżej)
  •  1 grillowana dynia  (przepis poniżej)

Sposób przygotowania:

  1. Ułóż na talerzu gnocchi, grillowany kotlecik jagnięcy oraz pieczoną dynię. Całość delikatnie polej sosem miętowym.

a) Kotleciki jagnięce

Składniki:

  • 2 combry jagnięce
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki Przyprawy pikantnej naturalnej do kurczaka Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Comber pokrój na kotlety. Oliwę z oliwek pomieszaj z przyprawą, zanurz w niej pokrojone kotleciki jagnięce. Dokładnie wymieszaj.
  2. Kotleciki grilluj po minucie z każdej strony.

b) Gnocchi

Składniki:

  • 2 opakowania Kopytka czy leniwe Knorr
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g tartego parmezanu
  • 300 g purre z dyni Hokkaido
  • 200 g margaryny
  • 3 gałązki szałwii
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Upieczoną wcześniej dynię przetrzyj przez sito
  2. Fix wymieszaj z 700 ml zimnej wody, dodaj wcześniej starty  parmezan. Ciasto odstaw na          10 min., aby zgęstniało.
  3. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę, podziel na mniejsze kawałki.
  4. Z kawałków ciasta uformuj centymetrowej grubości ruloniki, ostrym nożem pokrój je ukośnie  formując kopytka.
  5. Kopytka ugotuj w osolonej wodzie ( 2-3 minuty).
  6. Ugotowane kopytka obtocz w rozpuszczonej margarynie lub maśle z listkami szałwii, odrobiną soku z cytryny i otartą skórką z cytryny.

c) Sos miętowy

Składniki:

  • 2 cebulki szalotki
  • 50 ml oleju
  • 1 mały pęczek mięty
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 sos pieczeniowy ciemny Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż na rozgrzanym tłuszczu  drobno pokrojoną szalotkę, a następnie zalej ją czerwonym winem.
  2. Całość gotuj aż wino zupełnie odparuje. Wlej wtedy wymieszany w 200 ml wody sos pieczeniowy Knorr dla uzupełnienia smaku i dodaj posiekaną miętę.
  1. Sos gotuj przez 1 minutę.

d) Grillowana dynia

Składniki:

  • 500 g dyni olbrzymiej
  • 50 ml syropu klonowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oleju z dyni
  • 1 strąk czerwonego chili
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka Przyprawy do mięs Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z przyprawą Knorr, która nada potrawie wyrazistego smaku.
  2. Obierz dynię ze skory i pokrój ją w odpowiedniej wielkości kawałki.
  3. Pokrojoną dynię obtocz w mące, a następnie zamarynuj w oleju z dyni pomieszanym z posiekanym rozmarynem, chili oraz syropem klonowym.
  4. Zamarynowane kawałki ułóż na pergaminie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200oC lub grilluj na patelni, aż dynia się skarmelizuje.

Sandacz z chrupiącą skórką na dyniowym risotto

Sandacz z chrupiącą skórką na dyniowym risottoSkładniki:

  • 50 g risotto
  • 100 g smażonego sandacza
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • Kiełki sałat

Sposób przygotowania:

  1. Usmażoną rybę ułóż na risotto, polej niewielką ilością oleju z dyni, a następnie udekoruj kiełkami sałat.

a) Risotto z dyni

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 1 strąk czerwonej papryki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g upieczonej dyni makaronowej
  • 2 cebulki szalotki
  • 3 łyżki pestek z dyni
  • 100 ml oleju z pestek dyni
  • 200 g parmezanu
  • 500 ml białego wina
  • 2 kostki rosołowe Bulion drobiowy Knorr
  • 200 ml śmietany Rama Cremefine 

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną paprykę i czosnek w garnku na odrobinie oleju. Wrzuć do garnka ryż i smaż chwilę wszystko razem.
  2. Podlej winem i poczekaj aż wino zupełnie odparuje, a następnie dodaj dynię.
  3. Podlej potrawę ok. 200 ml wody i dodaj kostki Knorr dla pełnego smaku.
  4. Gotuj dalej ryż, przez cały czas podlewając płynem, aż zrobi się miękki w środku.
  5. Na koniec posyp parmezanem i pestkami z dyni, dodaj śmietanę.

b)  Sandacz

Składniki:

  • 100 g sandacza
  • Kilka listków bazylii pokrojonych w drobne paseczki
  • Kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Skórka otarta z cytryny
  • ¼ łyżeczki Deliktu warzywnego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Stwórz aromatyczną marynatę. Wszystkie składniki połącz ze sobą.
  2. Natrzyj rybę powstałą marynatą.
  3. Smaż rybę od strony skóry przez około 5 min.

Sernik dyniowy z lodami

Sernik dyniowy z lodamiSkładniki:

  • 1 sernik dyniowy (przepis poniżej)
  • Porcja lodów dyniowo-imbirowych (przepis poniżej)
  • Sos rumowo-waniliowy  (przepis poniżej)
  • Świeże owoce do dekoracji
  • Łyżka oleju z pestek dyni
  • Listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

  1. Nałóż na talerz sos, sernik i kulkę lodów.
  2. Udekoruj talerz kilkoma kroplami oleju z dyni, świeżymi owocami oraz listkiem mięty.

a)  Sernik – spód

Składniki:

  • 250 g pokruszonych migdałów  lub innych orzechów
  • 50 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny Kasia
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Połącz orzechy z mąką, roztopionym tłuszczem i cukrem.
  2. Posmaruj tortownicę tłuszczem i wyściel  pergaminem.
  3. Wyłóż spód tortownicy przygotowaną masą i włóż ją do lodówki.

b)  Sernik – Polewa

Składniki:

  • 200 g śmietany 18%
  • Sok z dwóch cytryn
  • 1,5 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 biała czekolada
  • 100 g cukru
  • 100 g purre z pieczonej dyni

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj śmietanę.
  2. Dodaj czekoladę, purre z dyni, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj sok z cytryny.

c)  Sernik – Masa

Składniki:

  • 1 kg serka Twój Smak Piątnica
  • 100 g purre z pieczonej dyni
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 16 g wanilii
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Szczypta cynamonu
  • Skórka otarta z dwóch cytryn
  • 200 g pieczonych kawałków dyni
  • 100 g kawałków dyni podsmażonych w cukrze

Sposób przygotowania:

  1. Rozdziel żółtka od białek.
  2. Utrzyj żółtka z cukrem i serem. Dodaj skórkę z cytryny oraz cynamon, wyciśnięte wnętrze z laski wanilii, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
  3. Masę połącz z ubitą wcześniej pianą z jajek i delikatnie wymieszaj. Podziel na dwie części i do jednej z nich dodaj purre z dyni.
  4. Przełóż masę do brytfanki, wylewając na przemian raz jedną raz drugą masę, a następnie rozrzuć na wierzchu kawałki dyni. Całość dokładnie zawiń folią aluminiową.
  5. Piecz w kąpieli wodnej  w temp. 170oC przez około 80 min.
  6. Po wyjęciu z pieca wylej polewę i pozostaw sernik do schłodzenia.

d)  Lody dyniowo imbirowe

Składniki:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 20 g pieczonego kłącza z imbiru
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta mielonego kardamonu

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść w kielichu paco jeta.
  2. Zmrożone składniki dokładnie homogenizuj w maszynie.

e)  Sos rumowo waniliowy z cynamonem 

Składniki:

  • 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 150 ml ciemnego rumu
  • 150 g śmietany 30%
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • Szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj mleko ze śmietaną, ekstraktem waniliowym, cynamonem i rumem.
  2. Utrzyj 6 żółtek z cukrem, a następnie dodawaj powoli gorące mleko w kąpieli wodnej.

Podgrzewaj masę, ucierając, aż sos zgęstnieje.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF