Dwa odświeżające sorbety

Sorbet mango-limonkowy:

dwa_odswiezajace_sorbety_przepis_czerwiec_2016.jpgSkładniki:

  • 250 g wody
  • 50 g cukru
  • 200 g miąższu z mango
  • 60 ml soku z limonki Limmi

Sorbet miętowo-imbirowy:

Składniki:

  • 500 ml  wody
  • 80 g świeżego imbiru
  • 150 g cukru
  • 4 gałązki mięty

Wykonanie:

Sorbet  mango-limonkowy:  wlej wodę i cukier do garnka, dodaj sok z limonki i gotuj przez około 2 minuty. Ostudź szybko, zanurz garnek w misce z lodem.
Wydrąż miąższ z mango, umieść go w misce, zblenduj i dodaj syrop z limonki. Wymieszaj i wlej masę do maszyny do lodów.
Włącz maszynę do lodów – zajmie to ok 40 min, aż sorbet zacznie gęstnieć. Następnie przenieś sorbet do miski, i przechowuj w zamrażarce.

Sorbet miętowo-imbirowy:  wlej wodę i cukier do małego garnka wraz z obranymi i drobno pokrojonymi kawałkami imbiru i listkami mięty.

Zagotuj przez ok 2 minuty ostudź szybko, umieszczając go w misce pełnej lodu. Natępnie zblenduj i przecedź przez sito i przełóż do maszyny do lodów – uruchom ją na najmniej 40 minut, aż sorbet osiągnie pożądaną konsystencję. Przelej do miski i umieść ją w zamrażarce.
Jeśli nie masz maszyny do lodów, można wlać masę do dużej miski i umieścić ją w zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF