Mrożone ryby, których waga i objętość zmniejszyły się o połowę w trakcie smażenia. Znajomy widok? Chyba większość z nas dała się skusić na okazje cenowe i zakup rozpadających się na talerzu morskich przysmaków. Co zrobić, aby z trzech kawałków ryby przygotować obiad dla 3 osób a nie tylko dla jednej?

 

Wystarczy kupić dobrą rybę od sprawdzonego producenta, który na opakowaniu zamieszcza informację dotyczącą ilości glazury – mówi Anna Bolińska Specjalista ds. Kontroli Jakości firmy ABRAMCZYK. – Glazura to nic innego, jak cienka warstwa lodu, zabezpieczająca ryby przed wysychaniem. Spora część ryb ma jej jednak zbyt dużo –  w sklepach możemy znaleźć produkty, w których zawartość glazury przekracza 30% ich wagi, podczas gdy wystarczającą ilością do ochrony i utrzymania odpowiedniej wilgotności ryby jest 10%. Chcąc kupić dobry jakościowo produkt, studiujmy wnikliwie informacje na opakowaniu. Kupując rybę z glazurą nie większą niż 10 proc. będziemy mieli pewność, że płacimy za rybę a nie za lód, którym jest pokryta.

Informację dostarczył: www.abramczyk.pl

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF