Do kanapki, do obiadu lub po prostu do pochrupania… i to prawie bez kalorii. Ogórki konserwowe to smaczna przekąska, która gości w niemal każdym polskim domu. Jeśli przygotowujemy ją samodzielnie, warto ułatwić sobie pracę i sięgnąć po przyprawę do konserwowania ogórków Galeo, dzięki czemu marynata nabierze wyjątkowego smaku.

Galeo Ogorki konserwowe rgb 150dpiPrzetwory z ogórków robi się w Polsce co najmniej od XVI wieku, o czym wspominał Mikołaj Rej, podając składniki do kiszenia ogórków. Dziś, dysponując szczelnymi słoikami, możemy pozwolić sobie na więcej metod przygotowania tych pysznych i niskokalorycznych warzyw. Przyrządzenie ogórków konserwowych w domu jest dziecinnie proste, a skorzystanie z przyprawy do konserwowania ogórków Galeo pozwoli doprawić je w łatwy sposób.

Co znajdziemy w gotowej mieszance od Galeo? Same naturalne składniki – gorczycę białą i czarną, kolendrę, pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca i goździki. Opakowanie wystarcza na przygotowanie około 5 litrowych słoików, z mniej więcej 4 kilogramów warzyw. Wystarczy dodać wodę, sól, cukier i ocet, aby otrzymać pyszne i chrupiące ogórki. Ich smak możemy wzbogać jeszcze zgodnie z naszymi upodobaniami czosnkiem, cebulką, chrzanem, kwiatostanami kopru, marchewką… a nawet papryczką chili.

Za marynowanie ogórków warto zabrać się właśnie latem, kiedy dostępne są w dobrej cenie i możemy wybrać najładniejsze warzywa – nieduże, twarde i bez plamek. Potem przez całą zimę będziemy mogli cieszyć się samodzielnie przygotowaną przekąską, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Na dodatek jej podjadanie nie odbije się na figurze, ponieważ 100 gramów marynowanych ogórków ma zaledwie 15 kcal. Na jesieni możemy skorzystać z tej samej mieszanki przyprawowej, przyrządzając marynowaną paprykę.

Przyprawa do konserwowania ogórków Galeo jest dostępna w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland i Carrefour w cenie ok. 1,29 zł za 40 g.

***

Jak przygotować ogórki konserwowe?

Składniki na litrowy słoik:
• 0,8 kg ogórków gruntowych
• 450 ml wody
• 150 ml octu 10%
• 20 g soli (1 łyżka)
• 20 g cukru (1 łyżka)
• 1 łyżka przyprawy do konserwowania ogórków Galeo
• opcjonalnie: marchewka w plasterkach, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, kwiatostan kopru, liść wiśni, czarnej porzeczki lub dębu, piórka cebuli

Przygotowanie:
Wyparzyć słoik, a następnie ułożyć w nim ściśle ogórki (możemy najpierw wymoczyć je przez kilka godzin w zimnej wodzie, aby poprawić ich jędrność) i wsypać łyżkę przyprawy i ewentualne dodatki. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem, wlać do słoika, tak aby zakryć ogórki. Słoik szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 15 minut. Tak przygotowane ogórki powinny być gotowe do spożycia po ok. 2 tygodniach.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Koszt: ok. 2,5 zł

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF