Desery najlepiej smakują podawane zaraz po obiedzie lub jako słodki towarzysz kawy. Te najpopularniejsze to ciasta, gofry, galaretki i kremy, w połączeniu z ulubionymi dodatkami. Jeżeli również przepadamy za słodkościami, powinniśmy spróbować także tych, przygotowanych na bazie pysznej chałwy.

Chałwa to jeden z najstarszych i najchętniej konsumowanych słodyczy na świecie. Powstaje z nasion sezamu połączonych z karmelem. To niezwykle smaczny i słodki smakołyk, który co ciekawe jest mniej kaloryczny od popularnej czekolady. Chałwę można podawać samą lub przygotować na jej bazie pyszny deser.

Deser truskawkowy z chałwą

Składniki:

  • Jasmeen_Chałwa waniliowa_400 g_15,99 zł500 ml jogurtu naturalnego
  • ½ opakowania herbatników
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g truskawek
  • 200 g chałwy waniliowej (np. marki Jasmeen)
  • gorzka czekolada

Przygotowanie:

Do sześciu pucharków deserowych rozlewamy po równo jogurt naturalny. Następnie na jogurt wkruszamy herbatniki i dorzucamy pokrojone w kostkę truskawki. W osobnej miseczce łączymy ze sobą śmietankę z cukrem pudrem i polewamy nią truskawki oraz herbatniki w pucharku. Następnie kruszymy waniliową chałwę i posypujemy nią całość. Na koniec dekorujemy deser startą czekoladą.

Deser z mascarpone, gorzką czekoladą i chałwą pistacjową

Jasmeen_Chałwa pistacjowa_400 g_19,99 złSkładniki:

  • 250 ml słodkiej śmietanki do ubijania
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g chałwy pistacjowej (np. marki Jasmeen)
  • 1 łyżka cukru
  • kilka pistacji

Przygotowanie:

W garnku mocno podgrzewamy połowę słodkiej śmietanki i rozpuszczamy w niej czekoladę. Powstałą masę studzimy i schładzamy przez około godzinę w lodówce. Po upływie tego czasu ubijamy ją i łączymy z połową serka mascarpone. W drugim naczyniu ubijamy pozostałą część śmietanki, łączymy z resztą serka mascarpone i ewentualnie dosładzamy. Do czterech pucharków deserowych przekładamy kolejno powstałe kremy i dekorujemy pistacjami. Przed podaniem wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF