Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Przygotowania do tego wyjątkowego okresu, także te kulinarne, zaczynają się zazwyczaj o wiele wcześniej. Warto wybierać jak najprostsze rozwiązania, aby cały nasz plan zrealizować w 100%. Bakalland podpowiada, jak poradzić sobie z pracochłonnymi potrawami, stosując bakaliowe sztuczki.

11Masa makowa Bakalland

Własnoręcznie kręcenie maku, a wcześniej moczenie go w mleku, to jedno z najbardziej żmudnych, przedświątecznych zadań, które zajmuje długie godziny. Z pomocą przychodzi marka Bakalland, która proponuje doskonałej jakości masę makową. Bogactwo rodzynek, wyrazisty smak skórki pomarańczowej oraz dodatek miodu i aromatu migdałów, tworzą idealną kompozycję smakową.

Mieszanka kompotowa Bakalland

Wśród wigilijnych specjałów nie może zabraknąć aromatycznego kompotu z suszu. Najlepszym rozwiązaniem będzie mieszanka kompotowa Bakalland. Starannie dobrana kompozycja składa się z suszonych jabłek, śliwek, gruszek i aronii. Produkt został stworzony w oparciu o tradycyjną recepturę z najlepszej jakości polskich owoców. Świąteczny napój można doprawić miodem, cynamonem czy goździkami. Doskonały w smaku, o jedynym w swoim rodzaju zapachu, z pewnością urzeknie naszych gości.

Bakalie Bakalland

Boże Narodzenie to czas, kiedy w domu unosi się zapach suszonych owoców, orzechów, pomarańczy, nuty cynamonu… Nie wyobrażamy sobie świątecznych potraw i wypieków bez rodzynek, migdałów czy śliwek. Warto tradycyjne wypieki przygotować w niecodziennej formie, na przykład rodzynki w serniku zastąpić suszoną żurawiną, a do ulubionych śledzi dodać przyprawy korzenne z rodzynkami.

Bakalie postawmy także na świątecznym stole. Będą one doskonałą, zdrową i wartościową  przekąską. Sięgajmy po te najwyższej jakości od Bakalland, dzięki czemu zachowują niezapomniany smak i wartości odżywcze.

Świąteczne inspiracje od Bakalland

Sernik żurawinowy z makiem

Składniki na makowy spód:

  • 250 g masy makowej Bakalland
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 małe jajka
  • 50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów Bakalland

sernik żurawinowy z makiemSkładniki na ciasto serowe:

  • 750 g zmielonego twarogu
  • 3 opakowania serka mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 5 jajek
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g suszonej żurawiny Bakalland

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Do miski włóż gotową masę makową Bakalland, dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj. W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką. Wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut i wystaw do ostudzenia.

Masa serowa: do miski włóż twaróg razem z serkiem mascarpone, wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj mąkę oraz cukier i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj cukier waniliowy, a następnie po jednym jajku za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec zmiksuj ze śmietanką.

Piekarnik nagrzej do 175 st.C. Masę serową wylej na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładaj suszoną żurawinę. Piecz ok. 40 minut.

Śledź korzenny z rodzynkami sułtańskimi

Składniki:

  • 400 g  solonych filetów śledziowych
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3/4 szklanki oleju
  • śledź korzenny z rodzynkami sułtańskimi1 mała cebula
  • 2-3 łyżki rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 2-3 łyżki śliwek suszonych Bakalland
  • 2 łyżki płatków migdałowych Bakalland
  • liść laurowy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  •  1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu

Przygotowanie:

Śledzie odmocz, wypłucz i pokrój na kawałki. Wymieszaj musztardę z miodem, sokiem z cytryny i 1/4 szklanki oleju. Na suchą patelnię włóż przyprawy: liść laurowy, anyż, goździki i praż przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodaj zmielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, pieprz oraz kardamon. Mieszaj wszystko przez kilkanaście sekund, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty, ale się nie przypalą. Przełóż wszystko do zalewy i wymieszaj.

Śledzie ułóż w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulką i rodzynkami. Wstaw do lodówki na ok. 1 – 2 dni.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF