Mocny i esencjonalny bulion to składnik bazowy wielu potraw i idealny dodatek zarówno do zup jak i różnego rodzaju sosów. Nadaje potrawom wyśmienity smak i aromat. Można przygotować go na wiele sposobów.

Cykoria_mieszanka_warzywnaJak u Mamy …..

Czas gotowania tradycyjnego bulionu jest bardzo długi, jednak efekt końcowy jest oszałamiający! Zapach gotującej się zupy w domu  przywołuje wspomnienie lat dziecięcych a jej smak jest po prostu wyśmienity! Spróbujcie sami!

Składniki na średni garnek:

  • 4l wody
  • 3 marchewki
  • ½ selera
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule w łupince
  • 1/2 pora
  • 1/2 gałązki selera naciowego
  • Dla mięsożerców (15dag pręgi wołowej, małe skrzydło z indyka, 15 dag giczy cielęcej)
  • 4 kulki ziela angielskiego CYKORIA
  • 2 liście laurowe CYKORIA
  • 4 kulki pieprzu ziarnistego CYKORIA
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie. Mięso zagotowujemy w garnku z małą ilością wody. Po kilku minutach gotowania wylewamy szumowiny, przepłukujemy mięso a garnek uzupełniamy świeżą wodą. Dodajemy przyprawy, obrane warzywa sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu 3-4 godziny. Po ugotowaniu przecedzamy przez sitko, solimy w razie potrzeby.

Wersja dla zapracowanych

A co w sytuacji, kiedy brakuje nam czasu na długotrwałe gotowanie a marzymy o pysznej i esencjonalnej zupie? W tym przypadku warto skorzystać z mieszanek suszonych warzyw, używanych niegdyś przez nasze babcie. Tak, tak – te naturalne kostki w dalszym ciągu są dostępne na sklepowych półkach i są doskonałą alternatywą dla zabieganych zwłaszcza, że 1dag suszu to aż 10dag świeżych warzyw! Poniżej prosty przepis na bulion w 30 minut. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 4l wody
  • ¼ kostki suszonej 200g Mieszanki Warzywnej lub Włoszczyzny CYKORIA
  • 5 kulek ziela angielskiego CYKORIA
  • 3 liście laurowe CYKORIA
  • 5 kulek pieprzu ziarnistego CYKORIA
  • sól

Bulion warzywny 60gKostkę gotujemy w wodzie razem z przyprawami na średnim ogniu przez ok. ½ h. Solimy do smaku. Przecedzamy przez sitko i gotowe! Tak przygotowany bulion możemy wykorzystać jako bazę do innych zup lub też zaserwować z makaronem. Smacznego!

Kostki bulionowe

To najprostszy sposób na przygotowanie rosołu w przysłowiowe‘5minut’. Wystarczy zagotować kostkę bulionową z wodą i gotowe! Proporcje dostępne są na opakowaniu. Ich plusem jest długi okres przechowywania i różnorodność smaków; w sprzedaży dostępne są kostki drobiowe, wołowe, grzybowe oraz warzywne – dla wegetarian.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF