Zioła znane są człowiekowi od tysięcy lat. Można przygotowywać z nich napary, odwary, nalewki, okłady, maski ziołowe i wiele innych. Warto pamiętać o tym również w dzisiejszych czasach. Herbatki ziołowe to obecnie najpopularniejsza i najbardziej wygodna forma w jakiej są dostępne. Wybierając je ze sklepowej półki, wybieramy produkt znany i lubiany od pokoleń.

Wzmocnienie organizmu w jesienno zimowym okresie to jeden z najważniejszych elementów zachowania dobrego samopoczucia i zdrowia. Apteki pełne są suplementów diety i wzmacniaczy organizmu, ale czy na pewno jest to najlepszy sposób? Ludowa medycyna i doświadczenie naszych przodków pokazują inną drogę, o wiele bardziej korzystną ponieważ naturalną. Jak więc zdrowo i naturalnie wesprzeć organizm w walce z jesiennym przesileniem? Odpowiedź jest prosta – pijmy zioła!

15

Posti to nie tylko herbatki ziołowe w klasycznych, dobrze znanych smakach. To także zupełnie nowe na rynku owocowe połączenia, które zaskoczą smakiem wielbicieli ziół, i przekonają dotychczas niezdecydowanych.

W ofercie ziół Posti każdy znajdzie coś wyjątkowego. Dla miłośników ziołowej klasyki dostępny jest szeroki wybór ziół takich jak mięta, melisa, rumianek czy pokrzywa. Dla pragnących odmiany przygotowano specjalne połączenia smakowe, wzbogacające dobroczynne właściwości ziół o delikatne, orzeźwiające owocowe nuty. W tej linii znajdują się cztery nowe owocowe smaki: mięta z cytryną, mięta z jabłkiem i cynamonem, melisa z pomarańczą oraz melisa z truskawką. Warto podkreślić, że zioła smakowe POSTI są w pełni naturalne bez sztucznych aromatów, czy konserwantów.

Aby sięgnąć w sklepie po odpowiednie zioła warto wiedzieć czym się kierować. Praktycznie każdy posiada taką wiedzę – nabytą od mamy, babci czy znajomych, ale usystematyzowanie jej pomoże w szybszym dokonaniu wyboru. W tym celu pomocny, okaże się specjalnie przygotowany krótki przewodnik. Po zapoznaniu się z nim każdy będzie wiedział czy wieczorem zasiądzie w fotelu z książką i filiżanką melisy czy z kubkiem naparu z pokrzywy.

16

Mięta

Ta aromatyczna roślina znana jest człowiekowi od tysięcy lat. Dzięki swym leczniczym właściwościom doceniana jest na całym świecie. Grecja, Chiny, Egipt – w starożytnych manuskryptach znajdujemy na jej temat wiele wzmianek.

Napary z tego zioła działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu skutecznie pomagają przy niestrawnościach i wzdęciach, które w jesienno zimowym okresie kiedy posiłki stają się cięższe i bardziej tłuste zdarzają się zdecydowanie częściej niż latem. Miętowa herbatka stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, wspomagając trawienie.

To jednak nie koniec dobroczynnych właściwości mięty. Jest ona stosowana w aromaterapii, wspomagając koncentrację i łagodząc objawy stresu. Łagodzi objawy przeziębień i infekcji gardła. Miętowe inhalacje oczyszczają zatoki, oraz udrożniają nos, a olejek mentolowy uzyskiwany z mięty pieprzowej używany jest w wielu lekach i kosmetykach.

Zbierając miętę samodzielnie warto pamiętać, że najlepiej jest to robić na samym początku jej kwitnienia. Zawartość olejków eterycznych jest wtedy największa, a co za tym idzie roślina na dłużej zatrzymuje swoje właściwości.

Mięta idealnie sprawdza się również w kuchni – suszona świetnie pasuje jako dodatek do ryb, sałat i różnych farszów mięsnych. Miłośnikom słodyczy – przypadną zapewne do gustu połączenie mięty i czekolady – mocny napar jest idealnym dodatkiem do musów, naleśników a nawet ciast! Nadaje ciekawą, orzeźwiającą nutę przełamując jednocześnie słodko gorzki smak kakao.

Melisa

Melisa jest stosowana przede wszystkim ze względu na jej naturalne właściwości odprężające i relaksujące. Dzięki zawartości olejku lotnego uspokaja system nerwowy, ułatwia zasypianie, łagodzi bóle głowy i migreny oraz korzystnie wpływa na ogólne samopoczucie.

Pamiętajmy, że melisa dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom może być używana jako pierwsze remedium na ugryzienia owadów, czy delikatne skaleczenia. Najlepiej w takiej sytuacji zrobić kompres z gazy zamoczonej w naparze, a następnie przyłożyć go do zaognionego miejsca. Melisa  doskonale sprawdza się również jako remedium na opryszczkę, oraz dzięki właściwościom rozluźniającym mięśnie gładkie przy problemach menstruacyjnych.

Filiżanka naparu z melisy wypita wieczorem delikatnie koi nerwy po całym dniu obowiązków, pomaga się wyciszyć i przygotować organizm do snu, sprawiając że kolejny dzień rozpoczyna się spokojnie i bez zbędnego pośpiechu.

W kuchni suszona melisa doskonale sprawdza się jako przyprawa do wszelkiego rodzaju marynat i sosów. Jest ceniona ze względu na swój orzeźwiający cytrynowy aromat polecana jest do mięs, szczególnie wieprzowiny, dziczyzny i jagnięciny. Aby w pełni wydobyć jej smak należy dodać ją pod koniec gotowania.

Rumianek

Rumianek jest znany ze swoich właściwości antyseptycznych i przeciwbólowych. Doskonale sprawdza się przy naturalnym redukowaniu bólu głowy, zębów czy dolegliwości miesiączkowych u kobiet. Wspomaga gojenie się ran i stanów zapalnych skóry, łagodzi objawy infekcji gardła, działa napotnie i przeciwgorączkowo, a wypity około pół godziny przed podróżą znacząco łagodzi objawy choroby lokomocyjnej.

Bardzo istotna jest wartość rumianku w przemyśle kosmetycznym – jego łagodzące właściwości rewelacyjnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Napar stosowany na skórę twarzy jest naturalnym środkiem który zmiękcza, ściąga, ujędrnia i wygładza cerę. Rumiankowe płukanki pomagają natomiast w zachowaniu zdrowego, pięknego połysku włosów.

Rumianek jest też ceniony ze względu na swoje walory smakowe. Doskonale sprawdza się jako zamiennik czarnej herbaty urozmaicając wachlarz spożywanych napojów. Na bazie naparu z rumianku można przygotować różne desery np. zupełnie nową wersję panna cotty.

Pokrzywa

Jest to jedno z najbardziej niedocenionych ziół. Tymczasem jej właściwości są praktycznie nieocenione! Dawniej pokrzywa pełniła rolę naturalnego antybiotyku, na stołach była podawana zupa przyrządzana z tej rośliny, a jej napar pełnił zamiennik herbaty. Dzisiaj najczęściej wykorzystywana jest do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci, a jej właściwości smakowe i zdrowotne są odkrywane zupełnie od początku. Świetnie komponuje się z jajkami – można ją dodać do jajecznicy, lub pasty jajecznej. Fantastycznie sprawdzi się również jako przyprawa do grzanek.

Pokrzywa działa żółcio i moczopędnie, przez co korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji oraz eliminację nadmiaru wody. Usprawnia procesy przemiany materii. Wspomaga system immunologiczny, szczególnie jesienią i zimą narażony na utratę odporności.

Jako środek kosmetyczny pokrzywa przywraca równowagę skóry głowy, napar stosowany jako tonik do cery tłustej i trądzikowej pomaga wyeliminować powstawanie zmian, a także zredukować istniejące.. W liściach i korzeniu pokrzywy znajdują się duże ilości krzemionki – minerału odpowiedzialnego za zdolności regeneracyjne kolagenu, które poprawiają elastyczność i odporność skóry. Dzięki temu pierwiastkowi skóra, paznokcie i włosy zachowają wspaniałą kondycję bez względu na niekorzystne warunki pogodowe.

Herbatki ziołowe doskonale wpływają na nasz wygląd, zdrowie i samopoczucie. Mają fantastyczny smak, aromat i są doskonałym zamiennikiem czarnej herbaty. Warto je uwzględnić w codziennej diecie jako urozmaicenie codziennie przyjmowanych płynów. Wystarczy kilka wieczorów z filiżanką mięty czy melisy, aby poczuć ich dobroczynny wpływ na organizm.

Produkty:

Mięta – sugerowana cena detaliczna – 2,85

Melisa – sugerowana cena detaliczna – 2,85

Pokrzywa – sugerowana cena detaliczna – 2,85

Rumianek – sugerowana cena detaliczna – 2,85

Melisa z pomarańczą – sugerowana cena detaliczna – 3,09

Melisa z truskawką – sugerowana cena detaliczna – 3,09

Mięta z jabłkiem i cynamonem – sugerowana cena detaliczna – 3,09

Mięta z cytryną – 3,09

Więcej informacji:

http://www.posti.pl/

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF