Zgodnie z przepisami krajowymi i unijnymi, woda kranowa w Polsce ma wysoką jakość i można ją bezpiecznie pić. Stosujemy ją do bezpośredniego spożycia, a także przygotowywania posiłków i napojów – warto zatem wiedzieć, co zrobić, aby zwiększyć jej walory użytkowe. Z czym wiąże się domowa filtracja kranówki i dlaczego warto ją stosować? Jakie zalety filtracji wskazują Polacy z dużych miast – te informacje sprawdziła BRITA w ramach badania „Picie, używanie i filtracja wody”, zrealizowanego przez TNS Polska na zlecenie marki BRITA – lidera w kategorii filtracji wody kranowej.

Filtracja-infografikaWody potrzebujemy w naszej kuchni, m.in. do picia lub przygotowywania potraw. Bez niej nie zaparzymy ciepłych napojów, nie ugotujemy makaronu, kaszy bądź zupy. Do wszystkich tych celów możemy bez obaw korzystać z wody kranowej – warto jednak wiedzieć, co zrobić, by zapewnić jej lepszy smak, zapach, oraz jak sprawić, by była bardziej przejrzysta i miękka.

Kranowa = smaczna i zdrowa?

Badanie przeprowadzone przez markę BRITA wykazało, że już blisko połowa Polaków mieszkających w miastach (46%) pije wodę pochodzącą bezpośrednio z kranu – w postaci nieprzetworzonej lub poddanej procesowi filtracji. To niemal dwa razy więcej niż w 2014 roku, gdy tylko 26% badanych deklarowało picie kranówki[1]. Wciąż jednak około 20% mieszkańców miast nie ma zaufania do jakości  i bezpieczeństwa korzystania z nieprzetworzonej wody z kranu[2]. Zupełnie niesłusznie, ponieważ wedle krajowych i unijnych przepisów rodzima kranówka spełnia wszelkie kryteria dotyczące wody pitnej, zaś jej skład nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie.

Woda kranowa może stanowić bardzo dobre i ekonomiczne źródło nawodnienia organizmu, największymi jej zaletami – wedle badanych – jest powszechna dostępność (82%) oraz niskie koszty (61%)[3]. Respondentom nie odpowiada z kolei twardość wody i obecność w niej osadu kamiennego (63%), zawartość chloru (39%) oraz zły smak (28%). Mimo to prawie 1/3 badanych (28%) deklaruje, że pije ją w postaci nieprzetworzonej.

Dlaczego usunięcie kamienia z czajnika ma być trudne?

Dobrą metodą na pozbycie się mankamentów wody kranowej jest jej filtracja. Poprawia ona walory kranówki, dzięki czemu chętniej pijemy ją na zimno. Woda staje się smaczniejsza i przejrzysta, bo pozbywamy się chloru oraz innych substancji, które mogą zaburzać jej smak. Domowa filtracja to także sposób na obniżenie poziomu twardości kranówki.

Spośród ankietowanych 18% deklaruje, że poddaje wodę kranową filtracji przed spożyciem[4]. Popularna kranówka – oprócz picia – znajduje także szereg innych zastosowań kulinarnych. Przefiltrowana woda  jest miękka, dlatego doskonale sprawdza się jako baza napojów gorących, zup czy sosów. Osoby decydujące się na jej filtrację w domowym zaciszu najczęściej wybierają do tego celu filtry dzbankowe. Ta metoda poprawy walorów wody kranowej znana jest wśród 72% badanych Polaków[5]! Prawie 1/3 ankietowanych deklaruje, że woda lepiej smakuje, gdy jest przefiltrowana (28%), zaś 36% respondentów uważa, że zwiększeniu walorów smakowych oraz estetycznych kawy, jak i herbaty, służy zastosowanie wody filtrowanej do ich zaparzenia[6].

Jak przekonać się do filtracji?

Badanie przeprowadzone przez markę BRITA pokazuje, że w mentalności Polaków istnieją bariery, które wpływają na nasze decyzje dotyczące korzystania z wody kranowej. Znaczna część naszego społeczeństwa nie zna jeszcze zalet domowej filtracji wody kranowej lub ma pewne opory przed jej zastosowaniem. Zdaniem Edyty Zając, psycholog i trener rozwoju, warto spróbować zastanowić się nad przekonaniem samego siebie do takich pozytywnych modyfikacji codzienności: Zmiana myślenia jest jednym z najbardziej wymagających zadań, jakie możemy przed sobą postawić. Część przekonań, według których żyjemy, towarzyszy nam przez całe lata. Skłonienie kogoś (a czasem samego siebie) do refleksji związane jest z kilkoma czynnikami. Dana zmiana musi zajść w szczególnie interesującym nas aspekcie życia (np. zdrowie), powinna być oparta na racjonalnych argumentach, rzetelnej wiedzy na dany temat oraz opierać się na konkretnych korzyściach, które możemy czerpać z nowo wdrożonego rozwiązania (np. komfort, oszczędność czasu i pieniędzy).

Wprowadzenie filtracji do życia codziennego jest  drobną, ale efektywną zmianą, którą powoli zauważają Polacy. W badaniu BRITA jako zalety filtracji część respondentów wskazuje brak konieczności kupowania lub noszenia wody (40%). Ankietowani doceniają także to, że nie muszą dźwigać wody butelkowanej – takie zdanie wyraziło 29% badanych[7]. Około 3/4 respondentów myśli
o sobie jako o osobach dbających  o środowisko – 35% ogółu ankietowanych podkreśla, że filtracja kranówki wpływa korzystnie na redukcję produkcji plastikowych odpadów.

Dzięki zastosowaniu domowej filtracji picie „kranówki” staje się nie tylko smaczną alternatywą dla wody mineralnej. To także ekonomiczne, wygodne i przyjazne środowisku rozwiązanie, służące codziennemu nawadnianiu organizmu.

Więcej informacji na stronie: www.brita.pl

[1] Badanie realizowane na zlecenie marki BRITA przez TNS Polska w dniach 04-12.04.2016 r. techniką wywiadów internetowych CAWI na próbie dorosłych mieszkańców miast i aglomeracji miejskich, N=700.

[2] Op. cit.

[3] Op. cit.

[4] Op. cit.

[5] Op. cit.

[6] Op. cit.

[7] Op. cit.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF