Późną jesienią i zimą, gdy o świeżych warzywach z własnego ogródka możemy jedynie pomarzyć, warzywa ze słoika stanowią wartą uwagi alternatywę dla tych importowanych z innych krajów.

O ich zaletach na pewno wiele może powiedzieć niejeden podróżnik, amator gotowania i każdy, komu wiecznie brakuje czasu. Ułożone piętrowo w szklanych słoikach, kuszą soczystymi kolorami, wyśmienicie smakują i są zdrowsze niż te, które aby do nas trafić, pokonały setki, a nawet tysiące kilometrów.

 kuhne

Słoiki pełne zdrowia

Warzywa przechowywane w słoikach mają wiele zalet, o których często zapominamy. Są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i innych substancji bioaktywnych. Wbrew pozorom są znacznie świeższe niż te, które znajdziemy zimą w sklepach. Jak to możliwe? Odpowiedź jest prosta – warzywa konserwowe nie leżą tak długo po zebraniu. Czas między zebraniem produktu,
a zakonserwowaniem go w puszce jest dość krótki. Ale to nie wszystko. Produkty w słoikach mają wydłużony okres przydatności do spożycia. Można je zatem przetrzymywać przez dłuższy czas, chociażby na wypadek pojawienia się niespodziewanych gości.

Wekowane czy importowane?

Nie wszyscy wiedzą, ale warzywa importowane pozbawione są wielu wartości odżywczych i witamin. Pomidory czy ogórki, które trafiają do nas z odległej Holandii, Meksyku, Maroka czy Wysp Kanaryjskich dorastają nie w ziemi, a w wełnie mineralnej, czyli macie z nitek mineralnych, nasączonej wodą i nawozami. Warzywa te w niewielkim stopniu korzystają ze słońca, ponieważ docierają do nas zielone i dojrzewają w sztucznych warunkach. Doskonałą alternatywą dla „świeżych” warzyw importowanych z zagranicy będą najwyższej jakości warzywa konserwowe, np. marki Kuhne. Warzywa te zbierane są ręcznie i świeżo pakowane. Tylko starannie wybrane trafiają do słoiczka. Są doskonałym składnikiem dań kuchni śródziemnomorskich i meksykańskiej. Świetne sprawdzą się jako przekąska lub przystawka.

Przykładowe przepisy

Pikantne udka z kurczaka

Kuhne-zdjęcie1Składniki:

  • 5 papryczek jalapeno, np. marki Kuhne
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • ząbek czosnku
  • 4 udka kurczaka
  • łyżka octu
  • przyprawy: sól, pieprz, mielone goździki, oregano

Przygotowanie:

Udka z kurczaka umyj, osusz, natrzyj solą i przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek posiekaj, papryczki pokrój w paski. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszaj z dodatkiem octu, oliwy i przypraw. Tak przygotowanym sosem polej kurczaka. Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.

Sezon na talerzu: kolorowa sałatka z kurczakiem

Kuhne-zdjęcie2Składniki

  • 1 ogórek konserwowy (np. marki Kuhne)
  • 2 łyżki dressingu Vinaigrette (np. marki Kuhne)
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 100 g piersi z kurczaka
  • ½ dużej czerwonej papryki
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych
  • puszka kukurydzy

Przygotowanie

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Warzywa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kukurydzę i skrapiamy dressingiem Vinaigrette.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF