Justyna Pląskowska – Szefwrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca:

SAŁATA Z BOBEM, TUŃCZYKIEM
I GOTOWANYM JAJKIEM, DRESSING PAPRYKOWY

• Czas przygotowania: 30-40 minut
• Poziom : Łatwy

IMG_8671Składniki (porcja na 1 os):

– sałata lodowa x 1/3 szt.
– rukola x 1/8 op.
– pomidorki koktajlowe x 5szt.
– bób x 0,08kg
– cebula czerwona x 1/2 szt.
– tuńczyk x 1/2 op.
– jajko x 1 szt.
– papryka czerwona x 1/4szt.
– oliwa 0,1l
– czosnek x 1 ząbek
– sól, pieprz, cukier
– ocet jabłkowy 0,05l

Sposób przygotowania:

Ugotować bób w osolonej wodzie. Sałatę lodową i rukolę porwać i przełożyć do miski. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wysokiego kubka wraz z ząbkiem czosnku, oliwą, solą, pieprzem, cukrem, octem jabłkowym. Całość (bez sałat) zmiksować na gładki dressing. Gotowym sosem podlać mix sałat i wymieszać delikatnie ręką, po czym wyłożyć na środek talerza. Jajko ugotować na twardo. Cebulę pokroić w piórka i obsypać sałatę na talerzu. Pomidorki pokroić na połówki i pokryć nimi sałatę oraz wyłożyć kawałki tuńczyka. Ugotowany bób obrać z łupin i rozsypać na sałacie. Ugotowane jajko obrać ze skorupy, pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu gotowej kompozycji. Całość można polać po wierzchu łyżką paprykowego dressingu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF