Jakie produkty należy podawać niemowlakowi, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie tak młodemu organizmowi? To pytanie trapi wielu rodziców. W ciągu 1. roku życia dziecko intensywnie się rozwija, dlatego jego dieta powinna być pełnowartościowa i bogata w naturalne składniki odżywcze. O tym, jakie rodzaje kaszy należy włączyć do codziennego jadłospisu najmłodszych, aby dostarczyć im niezbędnych witamin i minerałów, powie specjalista ds. żywienia Katarzyna Foszner – ekspert kampanii „Lubię kaszę”.

semolina porridge, isolated on white

W ramach 4. edycji ogólnopolskiej kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”,  Katarzyna Foszner, która sama na co dzień jest mamą, podpowie rodzicom, jakie witaminy i inne substancje odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju młodego organizmu, są zawarte w polskich kaszach oraz kiedy należy włączyć naturalne zboża do dziecięcego menu.

Od pierwszych miesięcy życia dziecka

Pierwszą kaszą, którą wprowadzamy do diety niemowlaka jest kaszka kukurydziana. Można ją podawać już po 4. miesiącu życia dziecka. Jest drobna, lekkostrawna i bezglutenowa. Może stanowić dodatek do mleka lub zupek warzywnych, który zwiększy kaloryczność posiłków i dostarczy łagodnego dla młodego przewodu pokarmowego błonnika – przekonuje dietetyk Katarzyna Foszner. Między
5. a 6. miesiącem
życia możemy raz dziennie wzbogacić posiłki o kaszkę mannę. Ponieważ zawiera ona gluten, przez pierwsze dwa miesiące od momentu jej podania należy kontrolować ilość – początkowo powinny to być 2-3 g –
dodaje.

Kasza jako nieocenione źródło żelaza

– Od 6. miesiąca życia zapotrzebowanie maluszka na żelazo wzrasta ponad 26-krotnie, a niedobór tego pierwiastka w diecie skutkuje m.in. osłabieniem rozwoju, zaburzeniami
w zachowaniu czy zwiększonej podatności na zakażenia i choroby infekcyjne. Dlatego w tym okresie warto podawać bezglutenową kaszę jaglaną – bogatą w cynk oraz lecytynę. Możemy wtedy również zacząć wprowadzać drobną kaszę jęczmienną zawierającą gluten. Kasza jęczmienna stanowi wyjątkowe źródło żelaza, magnezu (zapotrzebowanie na magnez w 6. m. ż. wzrasta ponad 3-krotnie), potasu (zapotrzebowanie wzrasta 2-krotnie) i fosforu (zapotrzebowanie wzrasta 3-krotnie)
– radzi dietetyczka.

Gdy dziecko jest już trochę starsze…

Kaszę gryczaną można serwować maluchowi już w 8. miesiącu życia. Zacznijmy od tej jaśniejszej, niepalonej, która jest łatwiejsza do strawienia i ma mniej charakterystyczny smak. Gryczana to wyśmienite źródło magnezu, żelaza i cynku. Bogata jest także w rutynę, która dzięki uszczelnianiu naczyń krwionośnych zwiększa odporność i łagodzi katar.

Smaczna zabawa

 – W okolicach 8 – 9. miesiąca, kiedy dziecko podejmuje już pierwsze próby samodzielnego jedzenia, warto zacząć podawać maluszkom większe kawałki pożywienia, np. ugotowaną kaszę kukurydzianą pokrojoną w kostkę. W 9. miesiącu możemy włączyć do dziecięcego menu pęczak (kasza jęczmienna), którego duże ziarna dzieci będą mogły chwytać w paluszki, mając przy tym dużo uciechy z jedzenia – proponuje Katarzyna Foszner.

———————————————————————————

Przepisy dla maluchów

Pierwszy posiłek z kaszą – kaszka kukurydziana na mleku (pocz. 5. miesiąca życia)

  • 150 ml mleka (matki lub przygotowanego mleka modyfikowanego)
  • 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej
  • 1/5 szklanki wody

Kaszkę rozprowadź w wodzie, następnie podgotuj chwilę. Do ugotowanej kaszki dodaj przygotowane mleko, wymieszaj. Sprawdź temperaturę posiłku przed podaniem dziecku.

Zupka jarzynowa z kaszą manną (po 5. miesiącu życia)

  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 pietruszka
  • 50g selera
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka mięsa z królika (10g)

Zagotuj wodę. Warzywa umyj, obierz i pokrój, następnie wrzuć na wrzątek. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Dodaj masło oraz kaszę mannę. Ciągle mieszając gotuj jeszcze 5 minut, na koniec zmiksuj.

Budyń jaglany z brzoskwinią (po 6. miesiącu życia)

  • 2 łyżeczki kaszy jaglanej
  • 100 ml wody
  • 150 ml mleka (matki lub modyfikowanego)
  • 50g brzoskwini
  • pół żółtka jaja

Kaszę jaglaną przepłukaj na sitku na przemian zimną i gorącą wodą, a następnie umieść ją w garnku razem z mlekiem i gotuj 20 minut w wodzie, pilnując, by kasza się nie przypaliła, w razie potrzeby dolej wody. Gdy kasza zmięknie, należy ją zmiksować dodając do niej mleko. Po ostudzeniu wymieszaj z połową żółtka jaja, a następnie zagotuj. Zdejmij z ognia i połącz
ze zmiksowaną brzoskwinią.

Kulki z kaszy jęczmiennej i indyka w sosie pomidorowym (po 6. miesiącu życia)

  • 100g kaszy jęczmiennej
  • 100g zmielonego mięsa z indyka
  • drobno posiekany koperek
  • 1 marchewka
  • żółtko jaja
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mąka do obtoczenia

sos pomidorowy:

  • 500g przecieru pomidorowego
  • bazylia

Kaszę jęczmienną ugotuj i pozostaw do wystudzenia. Następnie do kaszy dodaj żółtko i mięso, całość zblenduj. Dodaj koperek, marchewkę startą na małych oczkach, mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą i dopraw. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj małe kuleczki, które następnie obtocz w mące i wrzuć do gotującego się przecieru pomidorowego. Gotuj ok. 15 minut, na koniec
do sosu dodaj posiekaną bazylię.

Kostka z kaszy krakowskiej (gryczanej niepalonej) – około 8. miesiąca

  • 20g kaszy krakowskiej
  • pół łyżeczki masła
  • koperek lub natka pietruszki

Kaszę ugotuj w 100 ml wody z dodatkiem masła. Dodaj posiekaną natkę lub koperek i starannie wymieszaj. Ugotowaną kaszę wyłóż na półmisek zwilżony wodą (rozsmaruj na grubość ok. 1 cm). Pozostaw do wystygnięcia. Gdy przestygnie, pokrój w kostkę o boku 1 cm. Dla maluszka może to być samodzielna przekąska, dzięki której będzie uczyło się jeść własnymi rączkami. Dla starszych dzieci taką kaszkę można dodawać do zupy, mleka lub sałatek.

Informacje o kaszy, porady oraz autorskie przepisy można znaleźć na stronie internetowej www.lubiekasze.pl oraz fanpage’u facebook.com/lubiekasze.

Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF