Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.

DESER BIRRAMISU’

(z piwem Guinness)

birramisu-z-piwem-guinnessSkładniki:

  • 4 żółtka jajek
  • 125 g ubitej śmietany
  • 125 g cukru
  • 200 g jeżyn
  • 250 g mascarpone
  • 500 g piwa Guinness
  • biszkopty Savoiardi
  • gorzkie kakao

Sposób przygotowania:

W jednej misce ubijamy żółtka z większością cukru, a w drugiej śmietanę z resztą cukru. Mieszamy mascarpone z żółtkami i cukrem, po czym dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i całość delikatnie mieszamy z dołu na górę, aby mieszanka nie straciła swojej puszystej konsystencji. W dużej formie lub w małych foremkach przekładamy warstwy namoczonych piwem Guinness biszkoptów z warstwami kremu. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki i dekorujemy odrobiną kakao i kilkoma porzeczkami.

Przepis w wersji wideo dostępny na: https://youtu.be/M7jR93Fznuk 

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF