12 kwietnia będziemy obchodzić Dzień Czekolady. Właśnie wtedy miłośnicy uwielbianego na całym świecie produktu mogą bezkarnie zajadać słodkości przyrządzane na bazie wybornej czekolady.

Już 1500 lat przed naszą erą mieszkańcy Ameryki Środkowej odkryli zalety kakaowca. Przyrządzali napój z roztartych ziaren kakao oraz odrobiny chili. Taką miksturę wzbogaconą o kukurydzę i miód spożywano na zimno lub na ciepło.

Pierwszym Europejczykiem, który skosztował ten wspaniały trunek był Krzysztof Kolumb, choć to nie on sprowadził kakao do Europy. Uczynił to kilkanaście lat później hiszpański konkwistador Herman Cortez. Okazało się, że kubek pożywnego kakao dawał energię żołnierzom na cały dzień! W 1528 roku przywiózł na stary ląd pierwsze ziarna i przybory niezbędne do przyrządzania czekolady.

Poniżej prezentujemy słodkie menu z Wawelu, przygotowane z okazji Dnia Czekolady. Na pewno przypadnie ono do gustu wszystkim amatorom czekoladowych słodkości. Każda potrawa została opracowana z wykorzystaniem jednego czekoladowego produktu. Bo Wawel radość wyzwala!

1. Śniadanie: Śniadaniowa granola z Michałkami

Każdy z nas lubi zacząć dzień w dobrym humorze. Czego do tego potrzebujemy? Pysznego śniadania! A gdyby do pierwszego posiłku została dodana odrobina radości w formie smacznej czekolady? Na śniadanie proponujemy pożywną  granolę z Michałkami:

Śniadaniowa granola z michałkamiSkładniki

  • 25 dag płatków owsianych górskich
  • 1 kwaśne jabłko
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka brązowego cukru
  • Cukierki Michałki Wawel: Zamkowe,, Białe, Kokosowe

Przygotowanie:

Płatki wsypujemy do miski, ścieramy do nich na tarce umyte jabłko  razem ze skórką.
W soku jabłkowym rozpuszczamy cukier i wlewamy do płatków. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na pół godziny, by płatki zmiękły.
Duże blachy wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia, rozkładamy na nich dość cienką warstwę płatków.
Pieczemy ok 30-40 min w 160 st., mieszając wszystko co jakieś 10 min aż do czasu zrumienienia i wyschnięcia płatków.
Po upieczenia granolę zostawiamy do ostygnięcia.
Michałki kroimy w kostkę, mieszamy z zimną granolą i przesypujemy do pojemnika.

2. Drugie Śniadanie: Pudding ryżowy z truflami w czekoladzie Wawel

Wielu z nas zastanawia się, czy warto jeść drugie śniadanie – pamiętajmy, że dostarcza nam ono energii w momencie, kiedy nasz umysł jest najbardziej aktywny. Drugie śniadanie poprawia nastrój  i daje siły na kolejne godziny pracy. Najbardziej aktywną fazę dnia warto dopełnić wyzwalającą radość  kompozycją smakową – naszą propozycją jest pudding ryżowy z czekoladowymi truflami.

pudding ry┼╝owy z truflami w czekoladzie wawelSkładniki

  • 1 szkl. ryżu
  • 3,5 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g cukierków Trufle w czekoladzie Wawel (7 cukierków)

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy mleko, dodajemy cukier i ryż.
Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie mleko i stanie się miękki.
Trufle w czekoladzie siekamy na kawałki i mieszamy z puddingiem przed podaniem

 3. Obiad – deser: Brownie mocno czekoladowe

Zgodnie z polska kulturą obiad powinien składać się z dwóch dań. Idealnym dopełnieniem tego najbardziej sycącego posiłku w ciągu dnia będzie pyszny czekoladowy deser, który wyzwoli nowe pokłady radości. Wawel proponuje mocno czekoladowe ciasto, do przygotowania którego wykorzystamy szlachetne deserowe czekolady z Wawelu o wysokiej zawartości aromatycznego kakao.

brownie mocno czekoladoweSkładniki

200 g czekolady gorzkiej 70% kakao Wawel

  • 100 g czekolady gorzkiej 90% kakao Wawel
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao Wawel
  • 3 jajka

Przygotowanie:

W rondelku roztapiamy masło wraz z czekoladą połamaną na kawałki, kakao oraz cukrem. Masę lekko studzimy.
Do masy czekoladowej wbijamy po jednym jajku, cały czas wszystko mieszając trzepaczką. Dodajemy mąkę i również wszystko mieszamy, aż masa będzie gładka.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki (25×30 cm) i pieczemy ok 25-30 min w 180 st.

4. Podwieczorek:  Batoniki Zbożowe w gorzkiej czekoladzie

Co najlepiej wypełni kulinarną przerwę między obiadem a kolacją? Pyszny podwieczorek! Wawel przygotował wyzwalające radość danie, które łączy w sobie naturalną energię, płynącą ze zbóż i wyrabianej z najwyższej jakości składników gorzkiej czekolady.

batoniki zbo┼╝owe w gorzkiej czekoladzieSkładniki

  • 100 g czekolady gorzkiej 90% Wawel
  • 30 dag płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka nasion dyni
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 100 g masła
  • 100 g miodu

 

Przygotowanie:

Masło podgrzewamy z miodem aż się rozpuści.
Do miski wsypujemy płatki owsiane, pestki słonecznika, dyni, sezamu oraz posiekane rodzynki.
Do płatków wlewamy roztopione masło z miodem. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na pół godz., by płatki zmiękły.
Płatki wykładamy do blaszki 25×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze dociskamy.
Pieczemy 30 min w 180 st. Zostawiamy do ostygnięcia.
Kroimy w prostokąty.
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią batoniki.

5. Kolacja: Waniliowe ciastka z kawałkami czekoladowych cukierków

Wyzwalająca radość kolacja to idealne zwieńczenie długiego dnia. Właśnie z okazji słodkiego święta proponujemy, aby ostatnim posiłkiem były pyszne waniliowe ciasteczka z kawałkami Michałków Klasycznych Wawel. Te smaczne cukierki to połączenie deserowej czekolady z orzechowym nadzieniem. Tajemnica ich wyjątkowego smaku tkwi w tradycyjnej recepturze, szczególnej dbałości o wysoką jakość najlepszych składników oraz starannym procesie produkcji.

waniliowe ciastka z kawa┼ékami czekoladowych cukierk├│w micha┼ék├│w wawelSkładniki

  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukierków Michałków Klasycznych Wawel (10) cukierków

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, ekstrakt waniliowy, jajko i masło.

Wszystko siekamy nożem, aż składniki zaczną się łączyć.

Michałki Klasyczne kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i zagniatamy wszystko.

Z ciasta formujemy wałek, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 min.

Po tym czasie ciasto kroimy w dość grube plastry, które rozpłaszczamy w dłoniach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 15 min w 180 st., aż ciasta zaczną się złocić.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF