Słodkie, małe przyjemności bardzo skutecznie poprawiają nam humor i zdecydowanie trudno im się oprzeć. Przyjmują różne formy i coraz częściej zachwycają nie tylko smakiem, ale i formą. Mowa oczywiście o deserach. We wczorajszym odcinku programu Tajemniczy Składnik, gościem Joanny Koroniewskiej była Aleksandra Sowa, mistrzyni cukiernictwa, która kontynuując rodzinne tradycje uczyła się zawodu cukiernika od dziadka i taty. Obecnie ma na swoim koncie wiele prestiżowych nagród, a tajemnicą jej sukcesu jest prostota i umiejętne łączenie składników najwyższej jakości. Poniżej zdradzamy przepis Oli na efektowe ciasto czekoladowe z napowietrzoną masą z passiflory i pianką jogurtową, przybrane owocami oraz jadalnymi złotymi płatkami, które zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.

Ciasto czekoladowe z napowietrzoną masą z passiflory i pianką jogurtową

Aleksandra Sowa, mistrzyni cukiernictwa

Ciasto czekoladowe z napowietrzoną masą z passiflory i pianką jogurtowąSkładniki

  • Biszkopt czekoladowy: 3 jajka, 80g cukru, 60g masła, 250g czekolady deserowej (zawartość kakao 72%)
  • Pianka jogurtowa: 190ml wina musującego, 2 listki żelatyny, 560g jogurtu naturalnego, 110g cukru pudru, 1 limonka
  • Mus owocowy: 250g purée z passiflory, 100ml soku z mango, 40g cukru, 2 listki żelatyny, owoce do przybrania

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do niej roztopione masło. Następnie zacznij ubijać białka. Kiedy zmienią kolor na biały, stopniowo dodawaj cukier. Do białek ubitych na sztywną pianę dodaj żółtka
    i dokładnie wymieszaj. Następnie pomału wlewaj do masy roztopioną czekoladę i połącz składniki. Tak przygotowane ciasto rozsmaruj warstwą o grubości około 5-6 mm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C z termoobiegiem przez 10 minut.
  2. Wszystkie składniki na piankę jogurtową dokładnie wymieszaj. Dodaj skórkę otartą z limonki. Przelej masę do syfonu
    i odstaw do lodówki na około godzinę. Piankę serwujesz bezpośrednio przed podaniem deseru.
  3. Przygotuj mus z passiflory. Wymieszaj w garnku puree z sokiem z mango i podgrzej. Po chwili dodaj cukier i żelatynę. Odstaw masę do lodówki do zastygnięcia. Kiedy stężeje, przełóż ją do misy robota i ubijaj do podwojenia objętości. Następnie masę rozprowadź na folii spożywczej i odstaw do schłodzenia. Na koniec wykrawaj foremką kółka.
  4. Z biszkoptu wytnij równe kółka. Nałóż na nie schłodzony mus z passiflory. Polej delikatnie jogurtową pianką z syfonu. Udekoruj owocami.

Porady eksperta

  1. Aleksandra SowaPodczas roztapiania czekolady w kąpieli wodnej, dno miski nie powinno bezpośrednio dotykać wody.
  2. Najlepiej ubijają się białka, które były chłodzone w lodówce przez kilka dni. Jeśli masa się zważy, bo była zbyt długo ubijana, możesz dodać
    do niej jeszcze jedno białko i powoli miksować. Białka odzyskają prawidłową konsystencję i lśniącą powierzchnię.
  3. Biszkopt czekoladowy nie potrzebuje mąki, jest zatem doskonałą alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej.
  4. Do deseru możesz przyrządzić mus z innych owoców, zachowując odpowiednie proporcje składników.
  5. Do mieszania masy biszkoptu czy jogurtu stosuj rózgę – nie straci puszystości. Pamiętaj, aby wykonywać tę czynność ruchem kolistym do góry.
  6. Żelatyna w listkach poza walorami smakowymi pozwala na bardzo precyzyjne odmierzenie wagi potrzebnej do przygotowania deseru.
  7. Syfon ułatwia przygotowanie puszystej pianki w wersji zarówno słodkiej, jak i wytrawnej np. serowej.

 

1Kulinarny asystent

Jak się okazuje, przygotowanie pysznego deseru wcale nie musi być szczególnie trudnym zajęciem. Wystarczy mieć pod ręką odpowiedniego asystenta, który nas wyręczy. Robot kuchenny Kitchen Assistent EKM4000 powstał w oparciu o wieloletnie doświadczenie marki Electrolux w wyposażaniu profesjonalnych i domowych kuchni. Posiada 10 prędkości pracy, silnik o mocy 1000W oraz metalową, solidną obudowę. Zastosowane rozwiązania zapewniają swobodę przyrządzania posiłków oraz sprawiają, że urządzenie jest odporne na obciążenia oraz upływ czasu. Wyposażony jest w trzy dodatkowe końcówki: mieszadło, ubijak oraz hak do wyrabiania ciasta i można go rozbudowywać o przystawki do robienia różnego rodzaju makaronów. Robot posiada dwie misy – dużą, o pojemności 4,8 litra oraz mniejszą, o pojemności 2,9 litra, które pomieszczą wszystkie niezbędne składniki.

Zapraszamy do oglądania programu Tajemniczy Składnik, emitowanego w Telewizji POLSAT, od 10 marca
do 12 maja o godz. 21:35 oraz do odwiedzania strony www.electrolux.pl.
 

Więcej informacji:

  • Strona www: electrolux.pl
  • Facebook: facebook.com/electroluxpolska
  • Instagram: instagram.com/electrolux_pl
  • YouTube: youtube.com/user/electrolux
  • Twitter: twitter.com/Electrolux
  • Pinterest: pinterest.com/electrolux
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF