Są pyszne, lekkie i przede wszystkim zdrowe – nie powinniśmy zatem rezygnować z zup w codziennym menu. Niektóre z nich, także te kwaśne z natury, potrzebują jednak do pełni smaku zakwaszenia. W tym celu użyjmy octu – już kilka kropel tego sekretnego składnika sprawi, że każda zupa zachwyci nas wyjątkowym aromatem.

Kuhne-octy-zdjęcie2Sezon na… kwaśny smak

Smaczne lato to takie, w którym królują delikatne i pożywne zupy przyrządzane z sezonowych warzyw. Jedną z nich jest hiszpańskie gazpacho, którego bazę stanowią soczyste pomidory, papryka, ogórki, pokruszony chleb, a także odrobina octu. Choć ten cierpki dodatek zawsze odgrywa rolę drugoplanową, często to właśnie on decyduje o tym, że danie smakuje wyjątkowo. Nie tylko podkreśla smak potraw, ale także zwiększa ich walory zdrowotne – pobudza procesy trawienne, odtruwa i odkwasza organizm. Oprócz standardowego octu jabłkowego, na rynku można spotkać wiele unikalnych i naturalnych aromatów. Wśród propozycji marki Kuhne znajdują się delikatne octy smakowe z dodatkiem dojrzewających w słońcu owoców, m.in. Ocet Mirabelkowy, Ocet Malinowy i Ocet Orzech Włoski. Każdy z nich ma inny smak, zapach, nie zawiera glutenu, konserwantów i sztucznych aromatów. Kulinarny raj dla prawdziwych smakoszy.

Przepisy z octową nutą

Cebulowa, ogórkowa, a może krem z pomidorów? Lista zup, które idealnie nadają się na upalne dni jest długa. Wszystko zależy od preferencji gości i gospodarzy. Oto kilka inspiracji z wykorzystaniem smakowitych octów.

Smaki Hiszpanii: gazpacho

Składniki:

  • 1 łyżka octu balsamicznego, np. marki Kuhne
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 3 czerwone papryki
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 cebula
  • garść pietruszki
  • 1 kromka chleba pszennego (namoczona w wodzie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: pieprz i sól
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy i blendujemy na gładką masę (ok. 7-10 minut). Dodajemy namoczony chleb, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy na zimno posypaną pietruszką.

Bestseller z octem ziołowym

Kuhne-zupa krem- zdjęcie3Składniki:

  • 3 łyżki octu ziołowego, np. marki Kuhne
  • 1 seler naciowy
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól
  • grzanki


Przygotowanie:
Warzywa kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez około 25-30 minut. Zupę lekko przestudzamy, dodajemy kwaśną śmietanę, koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek oraz ocet ziołowy. Całość blendujemy i podajemy z grzankami.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF