Kawy Starbucks to nie tylko wysoka jakość i głęboki smak napoju. Każda odmiana to pasjonująca  historia pochodzenia ziaren. Jedną z takich zagadek kryje za sobą Kenya Blend, mieszanka o cytrusowym aromacie przygotowywana z owoców kawowca prosto z afrykańskich plantacji. Wybierz się w ekscytującą podróż po egzotycznych plantacjach Kenii z kawą Kenya Blend od Starbucks!

Processed with VSCOcam with a1 presetEgzotyczny afrykański smak Kenya Blend, urzekający owocową nutą, niesie ze sobą opowieść o pochodzeniu tej orzeźwiającej kawy, idealnie nadającej się do przygotowania letniego napoju.

Nie wszyscy smakosze kawy wiedzą, że ziarna kawowca zostały odkryte w Etiopii już w IX wieku. Co ciekawe, sąsiadująca z nią Kenia mogła cieszyć się nimi dopiero pod koniec dziewiętnastego stulecia. Minęło więc aż tysiąc lat, podczas których kawa przemierzyła tysiące kilometrów, zanim dotarła na kenijskie plantacje. Długie wędrówki sprawiły, że ziarna kawy zyskały swój charakterystyczny smak. Dodatkowo górski klimat i żyzne równikowe gleby kraju Masajów, w którym hodowane są kenijskie kawowce, stworzyły doskonałe warunki rozwoju.

Sekret niepowtarzalnego cytrusowego smaku kawy Kenya tkwi także w nietypowym sposobie odstraszania największych szkodników kenijskich pól uprawnych, którymi są słonie. Aby powstrzymać zwierzęta przed wejściem na plantacje, granice pól obsadza się drzewami cytrusowymi. Dzięki temu kawa Kenya zawiera charakterystyczną owocową nutę. Stąd też na opakowaniu mieszanki widnieje symbol słonia afrykańskiego.

Kawa z Kenii słynie również z niecodziennej formy sprzedaży. Zdecydowana większość kenijskich owoców kawowca pochodzi z niewielkich plantacji, dopiero później skupowana jest przez Coffee Board of Kenya. Organizacja ta selekcjonuje kawy i  poddaje je degustacjom. Tak wybrane ziarna trafiają na aukcje, które odbywają się każdego tygodnia w Nairobii. System aukcyjny sprawia, że plantatorzy ciągle rywalizują ze sobą, by tworzyć kawy najwyższej jakości. Wszystko to ma na celu zapewnienie bogatego smaku i aromatu, jakim charakteryzuje się kenijska kawa Kenya od Starbucks.

– Przykładamy ogromną wagę do tego, aby każda z mieszanek w Starbucks była jedyna w swoim rodzaju. Kawa sygnowana zielonym logo to zawsze najwyższa jakość gatunków kawy, za którymi kryje się niezwykła historia pochodzenia ziaren i ich przygotowywania – mówi  Magdalena Jurdziak, specjalista ds. marketingu Starbucks na Europę Środkową.

Sezonowa propozycja Starbucks idealnie sprawdzi się w ciepłe letnie wieczory. Grejpfrut i czarna porzeczka, uzupełniane dodatkowo nutami pomarańczy, jagód i rodzynek, nadają przygotowanemu napojowi egzotyczny charakter. Warto także pamiętać, że cierpkość grejpfruta staje się jeszcze silniejsza, kiedy napój jest zimny.

Chcesz przyrządzić doskonałą kawę, idealną na ciepłe letnie dni? Podążaj za naszymi wskazówkami, a na pewno się uda!

Przepis na pyszną, mrożoną kawę Kenya od Starbucks

  • Krok 1 Nawilż filtr

Lekko przelej gorącą wodą papierowy filtr. To nada kawie najczystszy możliwy smak.

  • Krok 2 Odmierz

Odmierz 4 łyżki kawy Kenya Starbucks na każde 200 ml gorącej wody. Pamiętaj, że kawę mrożoną parzy się dwa razy mocniejszą niż w wypadku tradycyjnego napoju. Dopiero później należy rozcieńczyć ją lodem.

  • Krok 3 Nalej i zaczekaj

Użyj gorącej wody i zalej lejek do połowy wysokości, aby dobrze pokryć ziarna. Zaczekaj 10 sekund i pozwól kawie rozkwitnąć. Pozwala to na równomierne uwodnienie ziaren oraz wydobycie cytrusowego smaku kawy Kenya.

  • Krok 4 Zakończ parzenie

Powoli dodaj resztę wody, nalewając ją delikatnymi, kolistymi ruchami, tak aby pokryć wszystkie fusy.

  • Krok 5 Dodaj lód

Wlej świeżo zaparzoną kawę do dzbanka z lodem, pozwól jej ostygnąć i podawaj natychmiast.

Proste, prawda? Teraz wystarczy zaprosić znajomych i cieszyć się ostatnimi chwilami lata.

Skuś się na sezonową, egzotyczną propozycję kawy Kenya prosto z afrykańskich plantacji. Poczuj orzeźwiający smak kawowego napoju od Starbucks.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF