Dynia bogata jest w minerały i witaminy, a dodatkowo ma bardzo mało kalorii. Z końcem września rozpoczął się sezon na to pomarańczowe warzywo, dlatego też proponujemy Wam zupę z dyni z makaronem.

Składniki:

  • Makaron Międzybrodzki nitki – 1 paczka
  • dynia  – ok. 1 ½ kg
  • cebula –  2 średnie szt.
  • Fot. Międzybrodzki Makaron - zupa dyniowakapary z zalewy – 1 łyżka
  • płatki chilli  – ¼  łyżeczki
  • olej – 3 łyżki
  • słodka śmietanka – 100ml
  • woda
  • sól do smaku

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
  2. Obieramy cebulę oraz dynię, kroimy w kostkę i podsmażamy  na oleju na złoty kolor.
  3. Całość podlewamy wodą, tak aby przykryła ona dynię.
  4. Dodajemy płatki chilli, sól i gotujemy do miękkości, uważając przy tym aby dynia się nie rozgotowała.
  5. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią dyni.
  6. Na koniec dodajemy kapary, całość gotujemy.
  7. Podajemy z makaronem.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF