Zbliża się majówka, która dla wielu Polaków jest tradycyjnym rozpoczęciem sezonu grillowego. Już wkrótce w ogrodach, na działkach i tarasach będzie unosił się zapach opiekanych na ruszcie produktów. Uwielbiamy grillowanie – to najpopularniejsza forma biesiadowania w naszym kraju, w sezonie wiosenno-letnim. Aby grillowanie z rodziną i przyjaciółmi zakończyło się kulinarnym sukcesem, wystarczy zastosować się do kilku zasad. Podpowiadamy, jak piec zdrowo i czym się kierować wybierając produkty na ruszt. Sprawdź nasze wskazówki i zostań mistrzem grilla!

Family with children outdoorsGrillowanie pozostawia nam dużą dowolność, jeśli chodzi o wybór produktów. Nie ma tu ustalonego menu, którego musimy się trzymać. Najważniejsze, aby jedzenie nam smakowało, a czas na świeżym powietrzu był miło spędzony.

Co wrzucić na ruszt, czyli grillujemy nie tylko kiełbasę

W sezonie grillowym nieprzerwanie od lat króluje kiełbasa, jest ona wciąż najpopularniejszym produktem na grilla, wybieranym przez Polaków. Jak wynika z danych firmy ZM Pekpol stanowi ona ponad 50 proc. najczęściej kupowanych produktów na ruszt. – Tradycyjna kiełbasa ma wielu amatorów, którzy wręcz nie wyobrażają sobie ucztowania bez tej wędliny. Cenimy ją za smak oraz możliwość szybkiego i łatwego przygotowania na ruszcie. Z drugiej strony jednak obserwujemy trend poszukiwania przez klientów różnych nowości i ciekawych smaków. Wyraźnie widać wpływ mody na gotowanie. Do samodzielnego przygotowywania posiłków, ale również eksperymentów kulinarnych zachęcają nas programy kulinarne, blogi, magazyny oraz dostępne w sieci przepisy. Zmiany obserwujemy też w tendencjach zakupowych, coraz szczersza grupa konsumentów sięga po wyroby inne niż tradycyjne, jak: cieńsze kiełbaski, parzone lub wędzone odpowiednio przyprawione. Grilla mogą urozmaicić nie tylko potrawy typowo mięsne, np. w naszym regionie, na Kurpiowszczyźnie, popularna jest kiszka ziemniaczana. To wyrób na bazie ziemniaków z dodatkiem boczku i przypraw, nadziewany w cienkie jelita. Opiekamy ją w prosty sposób, aby się zarumieniła równomiernie z obu stron, a w połowie pieczenia nakłuwamy, aby jelito nie pękło. Podajemy ją przypieczoną na złoto z cebulką – mówi Małgorzata Wódkiewicz ekspert z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, producenta m.in. wyrobów dedykowanych na grilla.

Grill na szybko – to możliwe  

Wszyscy wiemy, że biesiadę pod chmurką najlepiej zaplanować wcześniej i starannie przygotować wszystkie komponenty, z których będziemy tworzyć grillowe potrawy. Jednak nie zawsze nam się to udaje, gdyż wspólne grillowanie często wynika ze spontaniczności. – W takim wypadku możemy skorzystać z gotowych, już zamarynowanych w kompozycji przypraw mięs, które wystarczy wyjąć z opakowania i wrzucić na ruszt. Karkówka czy filet z kurczaka doskonale się sprawdzą. Z tych mięs możemy tez przygotować smakowite, soczyste szaszłyki. Wystarczy pokroić karkówkę i fileta na mniejsze kawałki, do tego dodać ząbek czosnku, ćwiartki cebuli i pokrojoną kolorową paprykę. Tak przygotowane elementy nabijamy na wykałaczki i grillujemy. Na imprezie grillowej sprawdzi się też „Golonka pieczona”, którą możemy błyskawicznie przyrządzić – mówi Małgorzata Wódkiewicz.

Kilka zasad zdrowego grillowania

Aby grill okazał się kulinarnym sukcesem, warto kierować się kilkoma wskazówkami. – Przede wszystkim zwróćmy uwagę na odpowiednie pieczenie mięs i wędlin. Do grillowania nie potrzebujemy ognia, tylko żar. Produkty na ruszt połóżmy dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu. Starajmy się, aby mięso nie miało kontaktu z płomieniami, lepiej nie kłaść go bezpośrednio na ruszcie, tylko używać specjalnych tacek do grillowania, wtedy tłuszcz nie będzie kapał na węgiel. Mięso kładźmy wysoko na grillu, przynajmniej 15 cm nad żarem, warzywa zaś jeszcze wyżej. Ważna jest także marynata – chroni mięso przed przypaleniem, wzbogaca jego smak, a jego konsystencja jest delikatniejsza – tłumaczy Małgorzata Wódkiewicz.
Grilla powinno się rozpalić przynajmniej pół godziny wcześniej, a kiedy ogień się zgasi, możemy zacząć piec na powstałym żarze.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF