Długie dni i ciepłe wieczory to aura, która sprzyja spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną na świeżym powietrzu. Zamieniamy mieszkania i kawiarnie na domowy ogródek, w którym możemy urządzić tak popularne i przyjemne grill party. Wystarczy odpowiednio się przygotować aby rozpalanie grilla i przyrządzanie potraw nie zajęło nam zbyt wiele czasu, a my byśmy mogli się cieszyć miło spędzonym czasem w gronie najbliższych.

Zacznijmy od zaplanowania menu. Warzywa w ziołach, mięso w miodowo-musztardowej marynacie czy banan z odrobiną cynamonu to dania, które możemy przygotować w kilkanaście minut, a których smak docenią nasi goście.

Następnie przystępujemy do przygotowania samego paleniska. Układamy węgiel drzewny na kształt stożka i rozpalamy. Czas na grillaNajważniejszym elementem rozpalania grilla jest odpowiednio dobrana podpałka. Najlepiej wybrać podpałkę naturalną, która spala się bez wydzielania zapachów i substancji toksycznych, które mogą przedostać się do grillowanego jedzenia. Warto zaopatrzyć się w ekologiczną podpałkę do grilla (np. Jan Niezbędny). Jest ona nasączona naturalnymi woskami roślinnymi i nie zawiera żadnych substancji ropopochodnych co sprawia że jest ekologiczna i przyjazna dla środowiska. Co ważne wykonana jest z czystego drewna, dzięki czemu pali się jasnym, czystym płomieniem – nie kopci i nie wydziela nieprzyjemnych zapachów. Dobrze dobrana podpałka pozwoli na szybkie rozpalenie węgla. Kiedy węgiel już się żarzy rozkładamy go równomiernie na całym palenisku i możemy rozpocząć grillowanie potraw. Na ruszcie układamy przygotowane wcześniej potrawy i sprawdzając co jakiś czas, przewracamy na drugą stronę, aby były równomiernie upieczone. Po kilkunastu minutach posiłek jest gotowy.

Tak przygotowane przyjęcie będzie doskonałym sposobem na spędzenie wolnego czasu. A nic tak nie umila letnich wieczorów jak smaczne jedzenie i doborowe towarzystwo.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF