W ponure, zimowe wieczory, częściej pozwalamy sobie na odrobinę lenistwa. Do pełni szczęścia wystarczy nam zwykle kanapa, ciepły koc i słodkości. Nic nie wprowadzi nas w tak dobry nastrój jak kubek pełen pysznej gorącej czekolady. A może takiej na ostro? Oto przepis na doskonały rozgrzewający czekoladowy deser, który urzeknie niejedno podniebienie.

Red Original TABASCORCóż innego osłodzi nam mroźne zimowe wieczory, jak nie aromatyczna gorąca czekolada. Bez wątpienia jest to napój, który o tej porze roku cieszy się największą popularnością. Możemy przygotować go na wiele sposób, wzbogacając o różne dodatki.

Czekolada korzystnie wpływa na samopoczucie oraz poprawę funkcjonowania organizmu. Wynika to z jej walorów smakowych oraz ogromnych pokładów magnezu i wapnia. W organizmie uwalniania się endorfina i serotonina, odpowiadające za dobry nastrój i mające właściwości przeciwdepresyjne. To właśnie sprawia, że jest słodyczą, której niewielu potrafi się oprzeć. Wyjątkowy smak czekolady polega na tym, że można ją wykorzystywać wielu potrawach i otrzymywać nietypowe połączenia smakowe.

Wraz z Grzegorzem Łapanowskim, znanym kucharzem i dziennikarzem kulinarnym, serwujemy dziś przepis na czekoladę z odrobiną pikanterii – sosem TABASCO®. Idealna dla wielbicieli ostrzejszych smaków.

Smacznego!

Gorąca czekolada z sosem TABASCO®

Składniki:

–          5g gorzkiej czekolady

–          250ml mleka

–          100 ml śmietanki 30%

–          2 łyżki miodu

–          szczypta cynamonu

–          2-3 krople sosu TABASCO®

–          skórka z połowy pomarańczy

Goraca czekolada z sosem TABASCORSposób przygotowania:

  1. Wlej do rondla mleko, śmietankę, miód oraz skórkę z cytryny. Postaw na gazie i zagrzej. Pamiętaj o tym, aby nie zagotować całości.
  2. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i dodaj do zagrzanego mleka ze śmietanką i ściągnij całość z ognia. Mieszaj intensywnie, aby czekolada rozpuściła się. Wyciągnij skórkę z cytryny.
  3. Na koniec dodaj cynamon oraz sos TABASCO®.

Rozlej całość do filiżanek i podawaj gorące.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF