Cząber to zioło o oryginalnym smaku i aromacie, które doskonale uzupełnia bogatą już ofertę przypraw marki Prymat.

Aromat Cząbru Prymat jest niezwykle intensywny, a smak wyrazisty, dzięki czemu jest doskonałym uzupełnieniem potraw o łagodnym smaku.

Cząber kompozycjaCząber doskonale podkreśla smak jaj, a więc idealnie komponuje się z omletem czy jajecznicą. Także potrawy mięsne z dodatkiem cząbru, szczególnie na bazie wieprzowiny, smakują lepiej.

Cząber świetnie pasuje także do dań jednogarnkowych popularnych w kuchni polskiej oraz rozmaitych zapiekanek. Szczególnie dobrze łączy się z warzywami strączkowymi, które mają neutralny smak. Potrawy takie jak fasolka po bretońsku czy dania na bazie cieciorki i soczewicy z dodatkiem cząbru będą smakować wyśmienicie.

Cząber wzbogaca smak klasycznych polskich zup takich jak: krupnik, fasolowa, grochówka lub kapuśniak. Warto go zastosować do mięsnych sosów własnych, jak i grzybów.

Cząber, podobnie jak większość ziół, najlepiej dodawać do potrawy na kilka minut przed zakończeniem gotowania lub duszenia.

Warto wiedzieć, że cząber jest podstawowym składnikiem popularniej bułgarskiej mieszanki przypraw – czubricy.

Średnia cena detaliczna: 1,39 zł

Waga: 10 g

 5Gulasz wieprzowy z cząbrem 

Potrzebujesz na 4 porcje:

600 g mięsa wieprzowego,

2 łyżki Przyprawy do gulaszu Prymat,

po 3 cebule i ząbki czosnku,

2 marchewki,

300 g grzybów leśnych,

2-3 łyżki Musztardy rosyjskiej Prymat,

200 ml wytrawnego czerwonego wina,

1l Rosołu wołowego Kucharek,

4 łyżki kwaśnej śmietany,

po 1 łyżeczce Cząbru, Papryki słodkiej Prymat,

do smaku: Liść laurowy, Ziele angielskie, Pieprz czarny w młynku Prymat.

Sposób przygotowania:

Mięso i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek, marchewkę i grzyby w plastry. Mięso natrzeć przyprawą do gulaszu, odstawić na kilka godzin, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju z czosnkiem, cebulą i marchewką. Dodać cząber, liść laurowy, ziele angielskie i paprykę.  Wlać wino i rosół. Dusić do miękkości. Grzyby podsmażyć na złoty kolor i dodać do gulaszu wraz z musztardą. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF