Składniki:

  • ½ kg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 3 łyżki tymianku Cykoria
  • 1/3 kostki mieszanki warzywnej Cykoria
  • Pieprz czarny Cykoria
  • Sól
  • Szklanka białego, wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu

cykoria_cebulowaPrzygotowanie. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na maśle. Kiedy będzie mocno szklista, dodajemy białe wino, odrobinę soli oraz czosnek i dusimy ją do momentu, aż cały płyn wyparuje. W tym czasie wlewamy do garnka 1l wody i dodajemy do nie 1/3 kostki suszu warzywnego a następnie gotujemy 20 minut. Gotową cebulę przekładamy do bulionu, dodajemy tymianek i masło i gotujemy ok.40 minut. Doprawiamy pieprzem i podajemy gorącą na stół z pajdą chleba lub grzankami.

www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF