Składniki dla 2-4 osób:

  • Pęczek młodego szpinaku
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 40 dag truskawek
  • 100 dag sera np. mozarella
  • Pieprz mielony CYKORIA
  • Sól
  • Oliwa z oliwek

SONY DSCPrzygotowanie. Szpinak kilkakrotnie płuczemy w wodzie, aby pozbyć się piasku a następnie odsączamy i wykładamy na talerze. Szparagi odłamujemy na 2/3 wysokości, aby pozbyć się zdrewniałych części i gotujemy ok.10 minut w osolonej wodzie a następnie przelewamy je lodowatą wodą i wykładamy na szpinak. Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek, kroimy w połówki i dekorujemy nimi talerze. Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy startym na tarce serem. Zamiast mozarelli możemy użyć (w mniejszej ilości) parmezanu, gorgonzoli lub twardego sera koziego.

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF