Składniki dla 2-4 osób:

1 mała cebula
15 dag pieczarek lub innych grzybów
1 łyżka masła klarowanego
Sól
Pieprz CYKORIA
Dodatkowo:
1 kopiasta łyżka mąki
1 kopiasta łyżka masła
1-1,5 szklanki wody i 1-2 łyżeczki Smakosza Extra Naturalnego lub 1,5 szklanki domowego bulionu
Sól
Pieprz CYKORIA

SONY DSC

Przygotowanie. Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista a następnie dodajemy pieczarki. Całość dusimy na małym ogniu do momentu, aż pieczarki będą w miarę miękkie. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

W osobnym garnuszku robimy zasmażkę. Mąkę i masło mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wlewamy bulion (lub wodę i Smakosza Naturalnego) i ponownie intensywnie mieszamy. Dodajemy grzyby z cebulką, całość gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF