Składniki dla 4 osób:

• 2-3 szklanki obranych i wydrążonych z pestek śliwek węgierek
• 1-2 łyżki przyprawy do piernika CYKORIA
• 2 łyżki cukru wanilinowego CYKORIA
• Cukier puder do posypania CYKORIA
• Dwie garście rodzynek CYKORIA

SONY DSC

Składniki na kruszonkę:

• 100ml mąki pszennej
• 50ml masła
• 50ml cukru

Przygotowanie. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą, wyrabiamy ciasto a następnie wkładamy na chwilę do zamrażarki. Śliwki mieszamy z przyprawą do piernika, cukrem wanilinowym i rodzynkami i układamy w formie, wyłożonej papierem do pieczenia (lub czterech, małych koklikach). Wyjmujemy z zamrażarki ciasto i kruszymy je w dłoniach, posypując nim śliwki. Całość wkładamy do piekarnika (180stopni) na ok. 20-30 minut. Jemy na ciepło lub na zimno, z dodatkiem np. bitej śmietany. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF