Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • Pół selera
  • 1-2 duże jabłka /szara reneta/
  • 1 cebula
  • Duży ogórek kiszony
  • 1 łyżka śmietany 18proc.
  • 5-7 łyżek majonezu
  • Mała puszka groszku konserwowanego
  • Mała puszka kukurydzy
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego CYKORIA
  • Szczypta papryki słodkiej CYKORIA

sałatka_jarzynowa — kopiaObieramy marchewkę, pietruszkę i selera, kroimy je w słupki a następnie gotujemy w małej ilości wody pod przykryciem przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu kroimy w kostkę. W tym czasie obieramy cebulę, jabłko i ogórka ze skórek i także kroimy je w kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem i papryką i do tak przygotowanej mieszanki wrzucamy ugotowane warzywa, cebulę z jabłkiem i ogórkiem odraz odsączone z zalewy groszek i kukurydzę. Całość solimy do smaku, ozdabiamy natką pietruszki lub pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF