Składniki dla 4-6 osób:

  • Pęczek botwinki
  • 3 szklanki wody
  • Szklanka kefiru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki suszu z koperku CYKORIA
  • 2 łyżki Smakosza Extra CYKORIA
  • Sól do smaku
  • 2-3 płaskie łyżeczki pieprzu mielonego CYKORIA

Dodatki: koperek lub ugotowane na twardo jajka lub ziemniaki oraz kawałki rzodkiewek i świeżego ogórka.

SONY DSCPrzygotowanie: Liście botwinki dokładnie myjemy, buraczki obieramy ze skóry. Całość drobno szatkujemy, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy Smakosza Extra, gotujemy ok.10 minut pod przykryciem a następnie blendujemy. Mąkę rozrabiamy w 1 szklance zimnej wody i wlewamy do zupy. Całość mieszamy i zagotowujemy a następnie zostawiamy do ostudzenia. Kiedy zupa będzie chłodna, mieszamy ją z kefirem, koperkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami lub ziemniakami. Możemy dodać pokrojone rzodkiewki lub świeże ogórki. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF