Ten doskonały i szybki w przygotowaniu deser idealnie nadaje się na każdą okazję. To, w jakiej formie podamy go na stół, zależy wyłącznie od naszej inwencji. Poniżej przykładowy przepis na panna cottę z aromatycznym kisielem malinowym i słodkimi kuleczkami.

Składniki na 2 porcje:

  • Kubek śmietanki 30proc. (200ml)
  • 200ml mleka
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego CYKORIA
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny spożywczej zwykłej CYKORIA
  • 100g cukru
  • Kisiel o smaku malinowym CYKORIA oraz 2 łyżki cukru
  • Maczek dekoracyjny o smaku owocowym CYKORIA

Panna Cotta z kisielem (3) — kopiaPrzygotowanie. Śmietankę mieszamy z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym oraz żelatyną a następnie odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie całość podgrzewamy, intensywnie mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Kiedy mieszanka będzie gorąca, przelewamy ją do wysmarowanych masłem koklików. Po ostudzeniu, wstawiamy do lodówki na 2h.

Po tym czasie spód formy z panna cottą zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie. Delikatnie podważamy zawartość i wykładamy na talerze. Przygotowujemy kisiel. Zawartość torebki mieszamy z cukrem i 1/2 l wody a po rozpuszczeniu podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszając. Kiedy kisiel zgęstnieje, ściągamy go z ognia, nieco studzimy a następnie wykładamy na panna cottę. Całość posypujemy maczkiem owocowym. Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF