Składniki:

½ kg małego jaśka
4 duże marchewki
1 cebula
100g boczku
4 białe kiełbasy
300ml przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej CYKORIA
1łyżeczka pieprzu CYKORIA
1 łyżka bazylii CYKORIA
1 łyżka oregano CYKORIA
1 łyżka majeranku CYKORIA
Sól do smaku
1 łyżka cukru
Oraz dodatkowo:
2 łyżki mąki
½ szklanki wody do zagęszczenia fasolki

SONY DSC

Przygotowanie. Fasolkę zalewamy 2 litrami wody i moczymy min.12h. Następnie przelewamy do garnka razem z wodą, w której fasolka się moczyła i uzupełniamy ok. 1l – 2l dodatkowej wody. Dodajemy utartą na małych oczkach marchew i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem razem z zielem angielskim i liściem laurowym ok. 2h. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy oraz pokrojony w kostkę i przesmażony na patelni boczek oraz zeszkloną cebulę. Całość solimy gotujemy do miękkości fasolki a następnie dodajemy białą kiełbasę i gotujemy jeszcze 15 minut. Kiedy fasolka jest gotowa, solimy ją do smaku i zagęszczamy ją przy pomocy mąki wymieszanej z zimną wodą. Całość ponownie mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy na stół. Ozdabiamy natką pietruszki.

Nasze porady:

Charakterystyczny smak fasolki uzyskujemy dzięki odpowiednim przyprawom a w szczególności gałce muszkatołowej, której nie może zabraknąć w tej potrawie

Kolejnym, charakterystycznym dodatkiem do fasolki jest cukier. To on podkreśla smak pomidorów lub sosu pomidorowego.

Fasolka smakuje najlepiej na następny dzień.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF