Składniki dla 2-4 osób:

½ dużej cukinii
1 duża marchewka
1 mała cebula
1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego CYKORIA
1 łyżka lubczyku CYKORIA
4 łyżki suszu z koperku CYKORIA
1 łyżeczka soli (lub więcej, jak ktoś lubi)
1 jajko
3 kopiaste łyżki mąki pszennej
4 łyżki masła klarowanego lub oleju

SONY DSC

Przygotowanie. Cukinię obieramy, przecinamy na pół i odkrawamy miękką część z pestkami (w przypadku młodej cukinii nie musimy tego robić). Marchewką obieramy ze skóry a następnie, razem z cukinią trzemy na tarce na małych oczkach. Warzywa przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru wody. W tym czasie obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę cebulę. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Z mieszanki formujemy placuszki o grubości 1cm, które następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię (teflonową, bez tłuszczu!). Smażymy na średnim ogniu przez ok. 15 minut a następnie dodajemy masło i po minucie przewracamy na drugą stronę, smażąc jeszcze 5-10 minut. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF