CYKORIA – pierogi z mięsem
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 700ml mąki pszennej
- 400ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
Składniki na farsz:
- 30 gad gotowanego mięsa
- 2 duże cebule
- 3 łyżki majeranku CYKORIA
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego CYKORIA
Dodatkowo:
- 100g boczku
Przygotowanie. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na patelni do momentu, aż będzie szklista. Mięso mielimy w blenderze tak, aby kawałki mięsa były wyczuwalne. Dodajemy cebulę, mielimy kilka sekund i przekładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz oraz majeranek. Mieszamy łyżką i odstawiamy.
Boczek kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu a następnie zmniejszamy ogień do minimum, aby nie wystygł.
Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki mieszamy w malakserze. Odrywamy kawałek, rozwałkowujemy na grubość ¼ cm. Przy pomocy szklanki odciskamy kształt koła, na środek wkładamy farsz, boki łączymy i zaciskamy palcem. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy 2min od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania się składników. Gotowe ierogi podajemy z podsmażonym boczkiem. Smacznego!
Więcej przepisów na: www.cykoria.pl
Dodaj komentarz