Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 700ml mąki pszennej
  • 400ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

Składniki na farsz:

  • 30 gad gotowanego mięsa
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki majeranku CYKORIA
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego CYKORIA

Dodatkowo:

  • 100g boczku

SONY DSC

Przygotowanie. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na patelni do momentu, aż będzie szklista. Mięso mielimy w blenderze tak, aby kawałki mięsa były wyczuwalne. Dodajemy cebulę, mielimy kilka sekund i przekładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz oraz majeranek. Mieszamy łyżką i odstawiamy.

Boczek kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu a następnie zmniejszamy ogień do minimum, aby nie wystygł.

Przygotowujemy ciasto. Wszystkie jego składniki mieszamy w malakserze. Odrywamy kawałek, rozwałkowujemy na grubość ¼ cm. Przy pomocy szklanki odciskamy kształt koła, na środek wkładamy farsz, boki łączymy i zaciskamy palcem. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy 2min od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania się składników. Gotowe ierogi podajemy z podsmażonym boczkiem. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF