Doskonały na kolację lub na świąteczny obiad a także na zimno – jako dodatek do kanapek.

Składniki dla ok. 6 osób:

  • 1-1,5 kg udziec z indyka
  • 2 liście laurowe CYKORIA
  • Sól
  • 6 kulek pieprzu ziarnistego CYKORIA
  • 6 kulek ziela angielskiego CYKORIA
  • Duża garść tymianku suszonego CYKORIA
  • Kawałek masła
  • ½ szklanki białego, wytrawnego wina

pieczony indyk (1) — kopiaPrzygotowanie. Mięso opłukujemy pod bieżącą wodą i nacieramy solą oraz tymiankiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na górę kładziemy pokrojone masło oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pieczemy pod przykryciem w mocno nagrzanym piekarniku (200stopni) ok. 30 minut. Dolewamy wino, zmniejszamy moc piekarnika do 190 stopni i pieczemy kolejne pół godziny lub dłużej – w zależności od rodzaju piekarnika. Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF