Składniki na ciasto drożdżowe:

1 szklanka ciepłej wody
1 torebka drożdży CYKORIA
1 łyżka cukru
3 łyżki masła
Mąka pszenna
Składniki na farsz:
40 dag pieczarek lub innych grzybów
1-2 duże cebule
3łyżki masła klarowanego lub oleju
Sól
Pieprz CYKORIA
Do smarowania ciasta: 1 jajko + 50ml mleka

SONY DSC

Przygotowanie. Wszystkie składniki ciasta drożdżowego mieszamy w malakserze i dodajemy stopniowo tyle mąki, aby ciasto było pulchne, ale nie lepiło się do rąk. Mieszamy kilka minut a następnie przekładamy do miski, przykrywany ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Grzyby płuczemy dokładnie w wodzie, aby pozbyć się piachu i ziemi a następnie kroimy je w ½ cm paski. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki i smażymy na gorącej patelni z masłem do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy grzyby i całość dusimy do pożądanej miękkości grzybów (ok. 15minut na średnim ogniu). Grzyby doprawiamy pieprzem i solą dopiero po ich usmażeniu.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na blacie, nadając mu kształt prostokąta. Na wierzchu układamy warstwę grzybów z cebulą, zostawiając wolne miejsca na bokach ciasta. Całość zawijamy, tworząc roladę o szerokości ok.10cm a następnie kroimy ją w 3cm paski. Tak przygotowane paszteciki przekładamy delikatnie na papier do pieczenia i smakujemy z wierzchu jajkiem, roztrzepanym z mlekiem a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15-20 minut. Paszteciki są gotowe, kiedy nabiorą ładnego, złotego koloru.

Nasze rady:

Każdy piekarnik inaczej pracuje, dlatego zanim włożymy paszteciki do pieca, upieczmy najpierw jeden z nich.

Użyte do farszu grzyby powinny być al. dente. Przed ich dodaniem do ciasta należy odsączyć je z nadmiaru wody

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF