Składniki na 6 słojów:

  • 4kg średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 1 opakowanie przyprawy do konserwowania ogórków CYKORIA
  • 2 l wody
  • 2l octu
  • 3 łyżki cukru
  • 3łyżki soli

SONY DSCPrzygotowanie. Na dno każdego słoika wsypujemy 1 łyżkę przyprawy do konserwowania ogórków a następnie układamy dość ciasno umyte ogórki. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet i wodę, dodajemy cukier i sól, mieszamy i zagotowujemy. Gorącą mieszanką zalewamy ogórki tak, aby całkowicie znalazły się pod wodą. Słoiki szczelnie zakręcamy i układamy partiami w dużym garnku, zostawiając odrobinę pustej przestrzeni między nimi. Dno naczynia, w którym będziemy pasteryzować słoiki wykładamy lnianą ściereczką, aby zapobiec ewentualnemu pęknięciu słoików. Ogórki gotujemy na małym ogniu ok.3-4 minuty od momentu zagotowania wody. Po tym czasie wyjmujemy je z pomocą rękawicy kuchennej z wody i kładziemy do góry dnem na ściereczce, zostawiając do ostudzenia.

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF