Składniki dla 4-6 osób:

  • 2 główki młodej kapusty
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • Sól do smaku
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego CYKORIA
  • 2 łyżeczki Smakosza Extra
  • 3 kulki ziela angielskiego CYKORIA
  • 2 liście laurowe CYKORIA
  • 6łyżek suszu z koperku CYKORIA

CYKORIA - młoda kapusta zasmażanaPrzygotowanie. Z kapusty wycinamy głąby a resztę warzywa drobno szatkujemy. Zalewamy wodą do wysokości kapusty, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i Smakosza Extra, gotujemy pod przykryciem ok.15 minut lub do momentu, aż będzie miękka a następnie przecedzamy przez sitko i wyjmujemy liście laurowe. Wodę z gotowania zlewamy do garnuszka.

Przystępujemy do robienia zasmażki. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy i po chwili dodajemy wodę z gotowania kapusty w ilości, która pozwoli uzyskać konsystencją budyniu. Zasmażkę i kapustę przekładamy do większego garnka, dokładnie mieszamy, dodajemy koperek, pieprz oraz sól do smaku. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF