Składniki:

  • ½ kg rabarbaru
  • ¼  kg cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego CYKORIA
  • 50ml  wody
  • ½  torebki środka żelującego Konfiturka marki CYKORIA
  • 4 łyżki kakao lub karobu (mączka chleba świętojańskiego)
  • 1 duża garść ziaren słonecznika

SONY DSCPrzygotowanie. Rabarbar myjemy i kroimy w 1cm kawałki. Dodajemy wodę i Konfiturkę a następnie gotujemy kilka minut, intensywnie mieszając. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty a następnie zdejmujemy z gazu.

Ziarna słonecznika rozdrabniamy w blenderze tak, aby kawałeczki słonecznika były wyczuwalne (nie na proszek). Dodajemy masę rabarbarową i kakao lub karob. Przekładamy do dużego słoika, pozostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce max. 1 tydzień.

Zamiast rabarbaru możemy użyć innych, ulubionych owoców np. wiśni, truskawek lub śliwek a ziarna słonecznika zastąpić orzechami włoskimi, arachidowymi, laskowymi lub pestkami dyni. Smacznego eksperymentowania w kuchni!

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF