Marmolada agrestowa to świetny dodatek do kanapek oraz domowych ciast. Sok, powstały podczas jej przygotowywania stanowi idealną bazę do przygotowania mrożonej lemoniady i doskonale wzbogaca smak gorącej herbaty.

SONY DSCSkładniki:

  • 1kg agrestu
  • 1kg cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu CYKORIA
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego CYKORIA

Przygotowanie. Agrest dokładnie myjemy, obrywamy ogonki, aby marmolada nie była gorzka a następnie blendujemy na gładką masę. Zmiksowane owoce przekładamy do garnka, dodajemy cukier a następnie gotujemy 10-15 minut. Całość przelewamy przez sitko umieszczone na garnku i zostawiamy na kilka godzin, aby pozbyć się nadmiaru soku. Po tym czasie sam sok ponownie zagotowujemy, mieszamy z 1 łyżeczką kwasku cytrynowego i przelewamy do butelek. Masę z sitka, podgrzewamy w garnku, mieszamy z cynamonem oraz 1 łyżeczką kwasku cytrynowego i przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy lub przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF