Składniki:

  • ½ kostki mieszanki warzywnej suszonej Cykoria
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 3 cebule
  • 10cm kawałek boczku wędzonego
  • 2 łyżki masła
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 liście laurowe Cykoria
  • 5 kuleczek ziela angielskiego Cykoria
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego Cykoria
  • 3 łyżki kminku Cykoria
  • sól

cykoria_kwasnicaPrzygotowanie. Włoszczyznę gotujemy w 5 l garnku z wodą przez ok.15 minut. Całość blendujemy. Dodajemy kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie, kminek i gotujemy. W tym czasie cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na maśle i szklistą, wrzucamy do kapusty. Boczek kroimy w kosteczkę, także podsmażamy, jednak bez dodatku tłuszczu a następnie dodajemy do garnka. Całość gotujemy do miękkości kapusty (ok.1h). 25 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy z pajdą chleba. Smacznego!
www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF