Składniki dla 2 osób:

½ szklanki kaszy jaglanej
1 łyżeczka przyprawy do piernika CYKORIA
2 łyżeczki cukru wanilinowego CYKORIA
10 dużych śliwek
3 łyżki (2+1) masła klarowanego
4 łyżki cukru pudru CYKORIA

C - kasza jaglana z e  śliwką (2)Przygotowanie. Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzącą wodą na sitku o małych oczkach a następnie wsypujemy do garnka i zalewamy wodą 1cm powyżej powierzchni kaszy. Gotujemy 10 minut na małym ogniu a następnie zdejmujemy z gazu, dodajemy łyżkę masła oraz cukier wanilinowy i przykrywamy pokrywką, aby kasza napęczniała. W tym czasie każdą śliwkę kroimy na dwie części i wyjmujemy pestki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika a po wymieszaniu także śliwki. Całość podsmażamy, ciągle mieszając do momentu, aż śliwki zmiękną (ok. 4-5minut).
Gorącą kaszę przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy śliwki i jeszcze gorącą podajemy na stół. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF