Składniki dla 2 osób:

½ szklanki kaszy jaglanej
1 łyżeczka przyprawy do piernika CYKORIA
2 łyżeczki cukru wanilinowego CYKORIA
2 gruszki
2+ 1 łyżki masła klarowanego
4 łyżki cukru pudru CYKORIA

SONY DSC

Przygotowanie. Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzącą wodą na sitku o małych oczkach a następnie wsypujemy do garnka i zalewamy wodą 1cm powyżej powierzchni kaszy. Gotujemy 10 minut na małym ogniu a następnie zdejmujemy z gazu, dodajemy łyżkę masła oraz cukier wanilinowy i przykrywamy pokrywką, aby kasza napęczniała. W tym czasie gruszki kroimy w kosteczkę (ze skórką). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika a po wymieszaniu także gruszki. Całość podsmażamy, ciągle mieszając do momentu, aż gruszki zmiękną (ok. 3-4 minuty).
Gorącą kaszę przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy gruszki i jeszcze gorące podajemy na stół. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF