Składniki:

1,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 torebka cukru wanilinowego CYKORIA
Paczka rodzynek CYKORIA
4 łyżki karobu lub kakao
ok. ½ szklanki mleka w proszku
wafle do piszingiera

SONY DSC

Przygotowanie. Mleko gotujemy z cukrem na małym ogniu przez ok. 1h. Kiedy zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru, dodajemy cukier wanilinowy, rodzynki oraz karob lub kakao. Całość gotujemy jeszcze kilka minut a następnie dodajemy mleko w proszku, intensywnie mieszamy i gotujemy do momentu rozpuszczenia się mleka. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Jeszcze ciepłą masą smarujemy wafle, przekładając każdą warstwę karmelem. Deser owijamy w papier do pieczenia i obciążamy np. grubą, drewnianą deską do krojenia lub książkami. Po ok. ½ h wkładamy wafle do lodówki i już zimne, kroimy w kwadraty lub prostokąty. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.cykoria.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF