Prosta w przygotowaniu, aromatyczna i pyszna! Idealna na rodzinny obiad!

Składniki:

  • 4 udka z kaczki
  • 1-2 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
  • ½ szklanki wina
  • 2 liście laurowe CYKORIA
  • 3 kulki ziela angielskiego CYKORIA
  • 5 kulek pieprzu ziarnistego CYKORIA
  • Duża garść majeranku suszonego CYKORIA
  • Sól
  • Kawałek masła

kaczka z jabłkami — kopiaPrzygotowanie. Kaczkę opłukujemy pod bieżącą wodą i nacieramy solą i dużą ilością majeranku. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy pozostałe przyprawy oraz pokrojone ze jabłka (razem ze skórką). Na wierzch kaczki dajemy masło, całość przykrywamy i wkładamy na pół godziny do dobrze nagrzanego piekarnika (200stopni). Po tym czasie dolewamy wino, zmniejszamy moc do 180 stopni i pieczemy ok. 1h. Smacznego !

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF